Grad Zenica postao član CIVINET mreže

S ciljem postizanja održivog planiranja i upravljanja mobilnošću Grad Zenica je postao član CIVINET mreže.  CIVINET  je mreža gradova i drugih učesnika, koji se na području Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima.

Cilj mreže jeste prijenos znanja i dobre prakse kao i kreiranje zajedničkih projekata kojim će se finansirati buduće aktivnosti održivog saobraćaja i bolje mobilnosti.

Umrežavanje i svi oblici povezivanja su dobrodošli za učinkovito rješavanje saobraćajnih problema, od razmjene iskustava, znanja i ideja do zajedničkog sudjelovanja i sinergije gradova, što omogućava i bolje korištenje sredstava europskih fondova. Svrha mreže je širenje znanja i iskustva na području energetske efikasnosti i gradskog saobraćaja povoljnijeg za okoliš i korisnike.

Pored prethodno navedenih gradova, mreža CIVINET je uspostavljena i u drugim dijelovima EU (Njemačka, Španija, Portugal, Italija, Velika Britanija, Irska, Holandija, Češka, Slovačka, Poljska, Mađarska, Rumunija, Finska, Grčka i Kipar) koji su podržani od strane Europske komisije.

Članstvo Grada Zenica je dostupno na sljedećem linku: https://civinet-slohr.eu/hr/clanovi/popis-clanova/bosna-i-hercegovina/