Počela druga faza projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH”

Započela je realizacija druge faze projekta pod nazivom „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“. Na području Grada Zenica uključeno je 5 mjesnih zajednica i to Briznik, Donje Babino, Stranjani, Gorica i Janjići.

U prvoj fazi projekta na području Grada Zenica učestvovalo je 6 mjesnih zajednica, koje su promjenom statuta, otvaranjem stranica na društvenim mrežama i formiranjem foruma, omogućili veće učešće građana u izboru prioritetnih projekata i njihovoj realizaciji.

„Zadovoljstvo mi je da je MZ Briznik osvojila najveći broj bodova i ušla u ovaj projekat sa UNDP-om u kome je cilj da se aktiviraju svi građani na volonterskoj bazi i da uzmu aktivno učešće u rješavanju svojih problema. Ovo će biti jedan način dobre prakse da se napravi dobra komunikacija između gradske uprave i mjesnih zajednica da bi se što bolje i efikasnije rješavali problemi, u čemu će nam pomoći UNDP“, kaže Venad Brkić, predsjednik MZ Briznik.

Ovo je nastavak saradnje Grada Zenica i UNDP-a u realizaciji projekta ˝Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini˝. U prethodne 4 godine Zenica se pokazala kao pouzdan partner, te je saradnja produžena za još 4 godine, što će omogućiti realizaciju nekoliko infrastrukturnih projekata na području 5 mjesnih zajednica.

„Reakcija je odlična i mještani su zadovoljni. Realizovani su brojni projekti, kao što je rekonstrukcija društvenih domova, u pojedinim mjesnim zajednicama urađena je kompletna ili dio javne rasvjete.Uglavnom, mještani i predstavnici mjesnih zajednica su zadovoljni do sada urađenim“, kaže Denan Pašalić, sekretar za MZ pri Gradskoj upravi Zenica.

Realizaciju projekata sufinansira Grad Zenica,dok su glavni finansijeri Vlada Švicarske i Švedske. Cilj projekta je povećanje demokratskog i direktnog učešća građana Bosne i Hercegovine u lokalnoj upravi, jačanje odgovornosti općinskih vlasti i poboljšanje infrastrukture i usluga na nivou mjesnih zajednica.(R.Š.)