Pijačni barometar: Zenička pijaca najpovoljnija za kupovinu voća i povrća

Poskupjelo je dosta životnih namirnica posljednjih mjeseci, a nas je zanimalo da li su cijene porasle na mjestu gdje su one uvijek pristupačne za velik izbor svježe hrane.

Zenička zelena pijaca nemalo nas je iznenadila ove srijede. Malo kupaca, a voće i povrće, čini se, nikad bolje i nikada jeftinije!

Među nekoliko kupaca koje smo zatekli ove srijede u prijepodnevnim satima na pijaci bili su uglavnom penzioneri. Nekim od njih je upravo srijeda dan za dolazak na pijacu. Zadovoljni su i ponudom i cijenama.

„Meni ovdje neki zakupci kažu: Hasane sam biraj, slobodno. A cijene su daleko jeftinije nego kod nas u prodavnicama u Ričicama“, priča nam jedan penzioner.

I penzionerka Milica odlučno tvrdi da su cijene voća i povrća na glavnoj zeničkoj pijaci najniže.

Saznajemo da većina zakupaca robu nabavlja na Koridoru. Kažu cijene ne mogu biti niže nego što jesu, ali problem je prodati robu.

„Evo jabuka crveni delišes, sočna, kvalitetna samo marku i 30 pfeninga, a u voćarama se kreće od dvije do dvije i po marke. Neki dan smo imali mahune prodavali ih po 4,00 KM, pa i u sezoni su toliko po kilogramu, ali nemamo kome prodati, vidite da je pijaca prazna“, riječi su Vehida Musića, prodavača.

I zakupac Asim Burdalić ističe da je kupovna moć sve slabija. Jedino su im penzioneri sigurni da će u vrijeme kada su penzije potražnja biti veća nego inače.

S druge strane penzionerka Jelena s kojom smo pričali kaže da bi po njenom mišljenju cijene voća i povrća mogle biti i niže, s obzirom na to kolike su penzije. Ona dolazi svaki dan na pijacu, da ponešto kupi, ali i da izađe iz kuće…

Dakle penzioneri su najredovniji na pijaci, ali njihove potrebe u količini kupljenih namirnica nisu toliko velike, a i kako čujemo ni ovako niske cijene nisu im uvijek prihvatljive. Krompir je na pijaci po 80 feneninga, špinat marku i po, krastavica, paprika i paradajz se mogu kupiti za dvije marke po kilogramu, jabuka ima i za 80 feninga, ali i za marku i 20, kao i narandži, a kilogram limuna je marka i po. Dakle, zelena pijaca je i dalje mjesto najpristupačnijih cijena, a voće i povrće namirnice koje za sada ne poskupljuju vrtoglavo kao druge osnovne životne namirnice. (A.H.)