Vakcinacija korisnika JU “Dom za stara lica” Zenica

FOTO: Zenicainfo.ba

Prvu dozu vakcina protiv virusa Covid-19 prošle sedmice su primila  64 korisnika od njih ukupno 77 u JU “Dom za stara lica“ Zenica.

„Vakcinaciji je predhodila procedura pregleda,  provjere zdravstvenog stanja korisnika Doma, te izvještavanje njihovih srodnika o postupku“ ističe Kemal Efendić, direktor  JU „Dom za stara lica“ Zenica.

Kemal Efendić

„Saglasnost o vakcinaciji svih 64 korisnika  dobili smo i od njih, i od njihovih srodnika. Ovakav pristup smo ispoštovali obzirom da je vakcinacija  na dobrovoljnoj osnovi. Podaci su dostavljeni JU „Dom zdravlja“ Zenica, te je prošle sedmice obavljena prva etapa vakcinacije“ dodao je direktor Efendić.

„U Dom je upućena kompletna medicinska ekipa. Ljekari su razgovarali sa korisnicima i provjerili njihovo zdravstveno stanje te utvrdili  da smiju primiti vakcine. Vakcinaciji se pristupilo uz sve mjere opreza i detaljne provjere, obzirom da se radi o osobama treće životne dobi, koji uglavnom, zbog nekih zdravstvenih tegoba, koriste određene lijekove. Svih 64 korisnika osjećaju se dobro“, izrazio je zadovoljstvo direktor Efendić.

„U ovo vrijeme pandemije pridržavamo se svih propisanih mjera“, kaže Efendić i dodaje:  „Najteže korisnicima je što ovakva situacija traje već punu godinu dana tako da posjete nisu dozvoljene. Za osobe treće životne dobi sama odvojenost, pa sada i  nemogućnost viđenja sa njihovim srodnicima je teško podnošljiva ali se istinski trudimo da im olakšamo sve  dok traje ovakvo stanje i steknu se uslovi za posjete“.

„Prvu dozu vakcina protiv virusa Covid-19 primilo je krajem marta i naših 19 od ukupno 25 zaposlena u Domu,“ podsjetio je direktor Efendić.