FBiH: Zakonsko regulisanje psihološke djelatnosti

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike od 5. do 20. aprila tekuće godine realizuje proces javnih konsultacija o Zakonu o psihološkoj djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Pandemija korona virusa iznova je aktuelizirala značaj psihološke podrške širim slojevima stanovništva. Na to je ukazala i Svjetska zdravstvena organizacija.

Društvo psihologa u BIH je prije nekoliko godina otpočelo aktivnosti na zakonskom regulisanju ove oblasti. Više je benefita za krajnje korisnike,odnosno građane.

Predsjednik Udruženja psihologa ZDk, Sedin Habibović ukazuje, da će Zakonom definisati ko i na koji način može da oibavlja posao psihologa.

„Predviđen je i proces licenciranja u okviru 5 godina“, kaže Habibović.

Sedin Hebibović

Klinički psiholog Mitra Mirković-Hajduković, inače predsjednica Društva psihologa Federacije BiH ističe da je pandemija Covid 19 pokazala koliko je važno da imamo kompetentne psihologe.

– I Svjetska zdravstvena organizacija je u svojim preporukama izrazila očekivanje da će se u narednom periodu iskazati potreba za boljom psiho-socijalnom podrškom, te je pozvala da se što više ulaže u ovu oblast, naglasila je u izjavi za RTV Zenica psiholog Mirković-Hajduković.

U periodu od 5. do 20. aprila prednacrt Zakona o psihološkoj djelatnosti bit će javno dostupan u elektronskom obliku na zvaničnoj web stranici resornog federalnog Ministarstva zajedno s pripadajućim Obrascem u koji će zainteresirane pravne i fizičke osobe moći unijeti sve komentare i prijedloge.(Š.B.)