Krizni štab ZDK: Nema potrebe za nove mjere, tražimo striktno poštivanje postojećih

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić izjavio je da je epidemiološka situacija ovom kantonu još uvijek nepovoljna, ali da se broj oboljelih posljednjih nekoliko dana stabilizira.

Krizni štab ponovo je zasjedao danas i nije donio nove restriktivne mjere, ali su poslali poruku javnosti da će insistirati na dosljednom poštivanju dosadašnjih mjera.

Osim što smo donijeli naredbu, čekajući saglasnost Instituta za zdravlje i sigurnost hrane da vrtići i sve predškolske ustanove ponovo počnu raditi, a neke od njih već jesu, uz poštivanje biosigurnosnih mjera, drugih novih restriktivnih mjera neće biti, odlučili su danas na sjednici kriznog štaba.

„Ono što ćemo zahtijevati u naredbi jeste da se te mjere striktno poštuju, biće stalne kontrole i analize i svaka predškolska ustanova koja bude ispunjavala uvjete će moći nesmetano da radi. Također ćemo u narednom periodu ići sa ubrzavanjem određenih procedura koje bi omogućile našim policijskim strukturama i inspekcijama efikasniji rad na terenu, jer su iskazali niz nelogičnosti i poteškoća s kojima se susreću u provedbi naredbi koje Vlada ZDK donese“, kazao je ministar Adnan Jupić.

Epidemiološka situacija je i dalje jo nepovoljna, kako je opisujemo već duže vrijeme, dodaje Jupić, napominjući da su mjere Vlade ZDK po nekim naznakam ipak dale rezultate.

„Pa sama činjenica da u zadnjoj sedmici imamo znatno manji broj novoprijavljenih oboljelih u odnosu na sedmični izvještaj iz prethodne sedmice ukazuje i da bi polako i onaj osnovni problem u Zeničko-dobojskom kantonu – rad i funckionisanje zdravstvenih ustanova bolničkog tipa mogao malo da se rastereti„ riječi su Jupića, koji napominje da su ovo sve mali koraci koji ne smiju biti razlog za opuštanje stanovništva.

U posljednjih mjesec dana zabilježeno je oko 660 novih slučajeva Covid pozitivnih od ukupno 12 000 registriranih na području ZDK od početka pandemije. Na tom području je za 13 mjeseci pandemije korona virusa preminulo ukupno 860 stanovnika i stanovnica Kantona.(A.H.)