U Zenici pripreme za veliki blagdan kršćana Uskrs

FOTO: Zenicainfo.ba

Bliži nam se veliki blagdan kršćana Uskrs, blagdan koji slavi vječnost. Danas je veliki četvrtak kada se uvečer slavi euharistijsko slavlje kojim počinje  vazmeno trodnevlje. Međutim, osim Velikog tjedna, za vjernike je vrlo važna korizma 40-todnevna priprema za blagdan Uskrs.

Korizma je započela na čistu srijedu Pepelnicu – tačno 40 dana uoči blagdana Uskrsa i to je vrijeme, kaže sestra Gabrijela, kada mnogo radimo na sebi, kada treba da se pozabavimo sobom i spoznamo koja su to područja u našem životu koja odskaču od idealne slike, a naša idealna slika je Isus Krist.

„Ono što je Isus Krist živio, što je u Evanđelju napisano – to je naš ideal i mi, zapravo, moramo sebe uštimati prema tome“, ističe sestra Gabrijela iz samostana Sestara Uršulinki u Zenici.

Veliki četvrtak kršćanski je spomendan Isusove posljednje večere, Veliki petak spomendan Isusove muke i smrti, a Velika subota je dan tišine, dan molitve, dan kada je Isus umro.

„Zašto „veliko“, pa zato što se u ovom vremenskom periodu za nas kršćane, za nas katolike događa nešto veliko. To je božiji hod s nama ljudima, na kraju Bog se predaje u ruke nama ljudima i kroz patnju, kroz križ spašava nas od nas samih, spašava nas od grijeha, spašava nas od zla. U to spasenje mi, ljudi moramo ući i to svjesno, slobodno, otvorena srca. Prihvaćanje poruke spasenja znači otvoriti vlastito srce, čuti poruku za sebe osobno i tu poruku ona i živjeti.“  

Živimo u teškim okolnostima bolesti, negativnih vijesti, usamljenosti i izolacije i zato se treba radovati Uskrsu jer taj blagdan vraća nadu i radost. Uskrs je slavlje vječnosti i teško je nositi se sa svim posljedicama pandemije ukoliko ne vjerujete u vječnost, ističe časna.

„U nedjelju ćemo proslaviti blagdan Uskrsnuća, blagdan te žive istine da je Isus Krist živ i da je među nama i da ne treba da se bojimo. Volim tu njegovu poruku kad čitam u Evanđelju kad kaže: ne bojte se, s vama sam, niste sami!“, riječi su sestre Gabrijele.

Sveta uskršnja misa bit će održana u svim crkvama u Zenici uz ograničen broj vjernika – katolika i poštujući sve epidemiološke mjere. Bit će ovo jedan od Uskrsa koji će mnogi, nažalost, provesti sami, bez rodbine iz dijaspore i bez bližnjih iz svoje okoline zbog sve velikog broja oboljelih od zaraznog virusnog oboljenja Covid-19. (A. Huskić)