U BNP-u u utorak lutkarska predstava „Psić boje neba“


U utorak, 23. marta u 18 sati u Bosanskom narodnom pozoriptu Zenica
će biti izvedena predstava lutkarska predstava za djecu „Psić boje neba“. Predstava je premijerno izvedena krajem februara u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prema riječima reditelja Kovačovskog „Psić boje neba“ je „predstava koja govori o tome kako bi se trebalo boriti za svoje mjesto ispod neba. Mali pas koji se rodio plave boje pati od kompleksa niže vrijednosti i zato bježi od problema. U predstavi ga njegov novi prijatelj mornar Džef prihvata onakvog kakav jeste i iz te ljubavi Plavi Psić pronalazi svoj način da se bori sa problemima koji ga okružuju. Naravno, priča ne bi bila zanimljiva da intrigu ne pokreće antagonista Crni Mačak… Ipak, kroz tekst naše predstave i kroz prikazivanje drugačijeg, dešava se spoznaja psa čiji lik nikoga neće ostaviti ravnodušnim.“

Tekst i režiju predstave potpisuju Darko Kovačovski i Nadia Vasileva, kao i kreaciju i izradu lutaka.  U predstavi igraju: Snežana Vidović, Adna Hasanić, Tamara Milićević-Stilić i Igda Jarić. Scenografija i kostimografija predstave je povjerena Nadiji Vasilevoj, a izbor muzike Darku Kovačovskom.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se odvijaju u skladu sa propisanim higijensko-epidemiološkim mjerama.