FOTO: Na Dan Zenice položen kamen temeljac na Smetovima za izgradnju Eko kuće

Po prvi put u historiji, RTVZE je realizovala program uživo sa Smetova, omiljenog izletišta Zeničanki i Zeničana, koje će uskoro biti obogaćeno dodatnim tursitičkim sadržajima. Naime, danas, na Dan Zenice položen je kamen temeljac na Smetovima za izgradnju Eko kuće.

Ovom svečanom i izuzetno značajnom događaju prisustvovali su brojni dužnosnici Bosne i Hercegovine, predstavnici viših nivoa vlasti, Federacije BiH, Zeničko-dobojskog kantona, članovi Gradskog vijeća Zenice i gradonačelnik Fuad Kasumović. Ovaj projekt je vrijedan 900 hiljada maraka, a finansiran je iz sredstava grada Zenice, Vlade ZDK i Vlade Federacije BiH.

“Konačno nakon 2012. godine kada je počela ideja da će ovdje biti jedan reprezentativan dom, danas smo došli i do situacije kada je položen kamen temeljac i očekujemo da ćemo tokom ove godine imati Eko kuću, gdje će se moći okupljati, kako izviđači, tako i svi građani grada Zenice i BiH”, kazala nam je pomoćnica gradonačelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Sumea Mujkanović.

Kako kaže predsjednik SIGZ-a Edin Šarić, deset godina upornosti se isplatilo i danas konačno, počinje se sa izgradnjom ovog za izviđače itekako važnog projekta.

“Nadamo se da ćemo Eko kuću početi koristiti već od oktobra mjeseca kada su i planirali završetak radova. Očekujemo da po završetku izgradnje ove Eko kuće, ova kuća i bude uistinu ekološki, edukativni i sportski centar otvoren za sve nevladine organizacije, kao i za sve ostale gradjane Zenice.”

U revijalnom dijelu današnjeg programa nastupili su članovi Saveza izviđača Grada Zenica i Duvački orkestar Zenica. Program na Smetovima je održan u skladu sa preporukama Kriznog štaba i maksimalno poštivanje aktuelnih epidemioloških mjera. (E. S.)