Za projekt jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete na području grada Zenica izdvojeno 200.000 KM

FOTO: Zenicainfo.ba

Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti raspisala je javni poziv o dodjeli jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete na području grada Zenica.

U prošloj godini za ove namjene bilo je opredjeljeno 300.000 maraka. Jednokratnu pomoć dobilo je 725 korisnika za šta je od planiranih sredstava utrošeno 169.740 KM.

U resornoj gradskoj Službi ističu da je vladao veliki interes za ovaj vid podrške.
„Moram priznati da je izazvao dosta pozitivne reakcije i bilo je velikog interesovanja građana za ovaj poziv“, kaže Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika.

Sumea Mujkanović

Poučeni prošlogodišnjim iskustvima ove godine je planirano u budžetu 200.000 maraka za ove namjene, a iznos jednokratne pomoći je 230 KM. Period obuhvaćen javnim pozivom odnosi se na cijelu godinu.

S obzirom da je objavljen u februaru, svi roditelji čije su bebe rođene do objave javnog poziva imaju 15 dana da apliciraju, dok je kriterijima predivđeno da roditelji imaju 45 dana da se prijave nakon rođenja bebe.

„Mi očekujemo i ove godine zainteresovanost i mislimo da je ovo dobra podrška za roditelje. Nije veliki iznos, ali dobro dođe kao podrška roditeljima od Gradske uprave. Naravno i dalje ostaje da gradonačelnik nagrađuje prvu novorođenu bebu u novoj godini i prvu novorođenu bebu na Dan Zenice sa 1.000 maraka“, zaključuje Mujkanović.

Zahtjev sa potrebnom dokumentacijom podnosi se putem protokola Gradske uprave od 8 do 16 sati ili poštom sa naznakom za “Javni poziv za dodjelu jednokratne pomoći za svako novorođeno dijete.” (N. G.)