Ragbi klub “Čelik” 49. godišnjcu postojanja obilježili prijateljskom utakmicom

FOTO: Zenicainfo.ba

Ragbi Klub “Čelik” Zenica osnovan je davne 1972. godine u Zenici kao prvi osnovani ragbi klub u Bosni i Hercegovini. Osnovala ga je grupa istaknutih Zeničana: Nezir Odić, Abdulah Sarajlić, Hakija Haramandić, Asko Tarabar, Muhamed Talić, Raif Hadžić i Emir Salčinović.

Ipak, najpoznatija ličnost koja je vezana za ragbi sport jeste Suad Kapetanović, koji je tada igrao za RK Zagreb. Historijski datum za Ragbi Klub “Čelik” predstavlja 08.03.1972. godine kada je održan prvi trening na pomoćnom terenu stadiona “Blatuša”. Na treningu je prisustvovalo oko 40-tak zainteresovanih, a trening su vodili Suad Kapetanović i Raif Hadžić.

Ragbi klub “Čelik”, jedan je od najtrofejnijih zeničkih klubova. Uz titule prvaka BiH i osvajača Kupa, vitrine ovog Kluba krasi i titula prvaka Regionalne ragbi lige.

Zbog epidemioloških prilika 49. godišnjica je obilježena na skroman način. Godišnjicu su svojim prisustvom uveličali gosti iz Mostara, gdje su najmlađe selekcije odigrale prijateljski susret, a nakon toga sve čari „jajolike lopte“ demonstrirali su i seniori.

U Ragbi klubu “Čelik” se nadaju da će naredni zlatni jubilej, 50 godina postojanja i rada, dočekati u puno boljim okolnostima, a planiraju organizaciju godišnjice za koju će pozvati i goste iz inostranstva. (M. P.)