Turizam na koljenima u BiH: Primjetan mali broj upita i rezervacija za ljetnu sezonu

FOTO: Web

Pandemija je ostavila značajan pečat na turizam u svijetu, ali i u Bosni i Hercegovini. Prema podacima Agencije za statistiku BiH u 2020. godini zabilježeno je 69,7 posto posjeta manje u odnosu na 2019. godinu, a smanjenje priliva turista uzrokovano je pandemijom.

Na inicijativu Svjetske federacije udruženja turističkih vodiča 1990. godine službeno je počelo obilježavanje Međunarodnog dana turističkih vodiča. Način obilježavanja uglavnom se sastoji od organiziranja besplatnih vođenja za učenike, djecu, penzionere, građane, razne partnere i slično.

U svjetlu pandemije i veoma loše godine za turistički sektor dočekuje se Međunarodni dan turističkih vodiča, povodom kojeg smo razgovarali s Edinom Ogreševićem, licenciranim turističkim vodičem i članom Udruženja turističkih vodiča “Vučko”, koji se osvrnuo na turizam tokom pandemije.

Ogrešević na početku izražava zadovoljstvo što će i ove godine turistički vodiči omogućiti besplatne ture u gradu Sarajevu.

Uprkos pandemiji i lošoj situaciji u turističkom sektoru, kaže da vodiči nastoje da se održe u poslu koji vole te da BiH zadrži svoj stručni kadar u turizmu, posebno svoje vodiče koji su uistinu najbolji ambasadori svoje zemlje.

“Prošla godina zaista jeste bila najlošija za turistički sektor, toliko da turista te turističkih tura i aranžmana gotovo nije ni bilo. Iako je BiH relativno skoro po početku pandemije otvorila granice, sve ostale resktrikcije i neizvjesnosti u pogledu putovanja uvjetovale su pad od gotovo 100 posto kada je riječ o turističkim posjetama BiH. Čak i ljetna sezona 2020. godine, za koju se prije pandemije očekivalo da će biti najuspješnija turistička sezona u BiH posljednjih desetljeća, je doslovno rečeno propala”, kazao je.

S obzirom na pandemiju, zimska sezona 2021. godine, kako kaže, relativno je uspješna.

“Veći broj turista iz regije, posebno iz Hrvatske i Srbije, posjetio je i tek planira posjetiti naše olimpijske ljepotice. Činjenica da su mnoga od najatraktivnijih i najposjećenijih evropskih zimovališta bila zatvorena, zasigurno je doprinijela povećanom broju posjeta Jahorini, Bjelašnici, Vlašiću i drugim bh. planinama koje se mogu pohvalititi iznimnim prirodnim ljepotama, bogatim sadržajima i odličnim potencijalom za dodatno unapređenje”, kazao je.

Ipak, treba naglasiti da je pored turista iz regije, koji su se najviše zadržavali na poznatim skijalištima, zabilježen mali broj stranih turista, a posebno prodatih tura i turističkih aranžmana. Naglašava da su najveću dobrobit u zimskoj sezoni u BiH svakako imala skijališta i hoteli, dok su vodiči uglavnom ostali bez angažmana.

Putovanje izvan granica

S obzirom na komplikovanu proceduru putovanja, koja uključuje PCR testiranje, karantine itd, ali i lockdowne, u mnogim zemljama putovanja su smanjena na minimum. Smanjen je priliv turista iz vana, da li je to povećalo domaći turizam?

“Svakako, kako u svijetu, tako i u BiH povećan je domaći turizam, odnosno turizam unutar države. Državljani BiH su ljetovali uglavnom u BiH, posjećivali poznate turističke destinacije, ali i otkrivali nove, ništa manje atraktivne i zanimljive. Prethodna godina je, uprkos svim problemima i nedaćama, donijela i nešto dobro, a to je da su mnogi građani BiH imali priliku bolje upoznati prirodne ljepote i kulturno-historijske znamenitosti svoje domovine”, naglasio je.

Više nego inače građani su imali priliku da na organizovanim turama posjete razne destinacije u Bosni i Hercegovini za koje mnogi prethodno nisu ni znali. Kao primjer navodi fascinantne, a nažalost dugo zapostavljene pješčane piramide kod Foče, Vrelo Miljacke itd.

Prema analizama svjetskih stručnjaka u oblasti turizma, sezona 2021. godine mogla bi ostvariti 10-15 posto prometa u odnosu na uspješnu 2019. godinu. Ipak, turistički vodič smatra da ni to još uvijek nije izvjesno.

“Možemo reći da smo primijetili mali broj upita, a posebno rezervacija za ljetnu sezonu 2021. godine. Situacija u vezi s pandemijom koronavirusa, kao što svi znaju, ne jenjava, te turisti još uvijek osjećaju neizvjesnost i nelagodu prilikom planiranja putovanja. Ipak, nadamo se da će ova sezona biti bolja u odnosu na prethodnu te da će se turizam početi polako oporavljati”, dodaje.

Poboljšanje ponude

On naglašava da ovo vrijeme treba iskoristiti za poboljšanje postojećih ponuda u turističkom sektoru i nadati se da će se pozitivan tok turizma u BiH nastaviti.

“Realan oporavak turizma ne možemo očekivati prije 2023. godine”, kazao je.

Sve češće se u javnosti pojavljuju informacije o mogućem uvođenju tzv. Covid pasoša, koji će davati podatke o vakcinaciji protiv koronavirusa. Zanimalo nas je da li se turistički radnici plaše ove mogućnosti, s obzirom na to da naša zemlja još uvijek nije počela masovnu vakcinaciju stanovništva.

Ogrešević naglašava da je neosporno da BiH kaska za evropskim zemljama kada je riječ o procesu vakcinacije. Nastavlja da je uvođenje Covid pasoša, uprkos pozitivnim stranama u pogledu lakšeg putovanja, dosta osporavano zbog narušavanja privatnosti, slobode kretanja te izvjesne diskriminacije.

“Svakako da postoji bojazan da bi građani BiH mogli biti spriječeni da putuju ukoliko se jasno ne definišu pitanja vezana za same Covid pasoše te početak i način vakcinacije u BiH. Mnoge zemlje su već podržale uvođenje Covid pasoša te je sasvim izvjesno da će to postati praksa. Za građane BiH koji još uvijek čekaju na početak masovne vakcinacije, to svakako neće predstavljati povoljne uslove za putovanja”, zaključio je.

 

klix.ba