VIDEO: Zenički bend “Bratt Section” prigodnim videom pridružio se borbi za čist zrak u Bosni i Hercegovini

Zenički brass sastav snimio je cover pjesme „Paradise“ rock grupe Coldplay praćen prigodnim videom kao pokušajem podizanja svijesti građana Bosne i Hercegovine o značaju čistog vazduha za zdravlje svih nas.

Naša zemlja je među onima koje, posebno tokom zimskog perioda, imaju problem sa zagađenjem vazduha što uzrokuje mnoga hronična i oboljenja disajnih puteva. Podstaknuti ovim problemom odlučili su pokrenuti svoj vid borbe, a kako bi to muzičari drugačije mogli uraditi nego svirkom.

„Čist zrak nama kao sviračima duvačkih instrumenata predstavlja esencijalni faktor uspjeha na polju muzike. Opće je poznato da je on osnovno životno pravo svakog čovjeka, a simboliku smo vidjeli u tome da mi bez zdravog vazduha ugrožavamo disajni aparat, bez kojeg ne možemo napredovati na umjetničkom polju. Definitivno je ovo borba svih nas, jer je u posljednje vrijeme odlazak u prirodu ili na planinu jedini način da udahnemo čist zrak. Nadamo se da ćemo na svoj način doprinijeti očuvanju okoliša“, kazali su članovi benda.

“Bratt Section” je funky brass bend čiji zvuk karakteriše fuzija funk, jazz i house muzike, a čine ga dva trombona i truba. Obrada pjesme „Paradise“ na neki način odstupa od njihovog dosadašnjeg repertoara, međutim na nju su se odlučili kako bi poručili: „This Could Be Paradise“. Ključne riječi: Bratt Section, Coldplay, Paradise, Čist vazduh, Očuvanje prirode.