Uspješnom akcijom zeničke policije pronađen veći broj otuđenih bicikla

Policijski službenici Policijske uprave I u Zenici su poduzimali intenzivne operativne i druge mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnih djela “Krađa” iz člana 286. Krivičnog zakona FBiH, koja su počinjena u proteklom periodu na području Grada Zenica, od strane nepoznatih lica,  kojom prilikom su otuđivana bicikla iz stubišta i galerija stambenih objekata.

Kao rezultat naznačenih aktivnosti, službenici Odsjeka kriminalističke policije su došli do operativnih saznanja da se u vezu sa izvršenjem predmetnih krađa može dovesti lice I.V., rođeno 1964. godine, iz Zenice.

U skladu sa prikupljenim operativnim saznanjima, dana 19.02.2021. godine, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Zenici, i uz asistenciju jednog tima Specijalne policijske jedinice, izvršen je pretres stana u ulici Trg Alije Izetbegovića, koji koristi navedeno lice. Izvršenim pretresom, policijski službenici su pronašli 20 bicikla i veću količinu dijelova za bicikle ( ramovi, felge, gume, blatobrani, pumpe za bicikl, sjedišta i sicevi, korpe za bicikl i drugi dijelovi bicikla koji potiču iz krivičnih djela), kao i alat korišten prilikom otuđenja istih.

Nakon izvršenog pretresa, lice I.V. je lišeno slobode i zadržano u prostorijama Policijske uprave I, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada a pronađeni bicikli i predmeti su privremeno oduzeti i biti će predmet daljnjih provjera i postupanja policijskih službenika.

Nakon dokumentovanja naznačenih krivičnih djela i prikupljenih dokaza i obavještenja, službenici Policijske uprave I će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona dostaviti Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima i otkrivanju izvršioca protiv lica I.V., zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krađe za koje se i sumnjiči.