Naredni period obilježit će sunčano vrijeme

Kraj februara i početak marta obilježit će suho i pretežno sunčano vrijeme, najavljuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ).

Proljeće kuca na vrata, bar ako je suditi po najavama FHMZ-a, odakle najavljuju relativno toplo vrijeme do kraja februara. Već sada se mogu potvrditi prognoze za suh i natprosječno topao februar.

Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od -2 do 4 stepena celzija u Bosni, na jugu zemlje do 8 stepeni. Najviše dnevne temperature će biti između 13 i 17 stepeni celzija, u Hercegovini do 20 stepeni celzija. Na područjima s dugotrajnom maglom maksimalne temperature će biti do 12 stepeni celzija.

U prvoj sedmici marta, prema raspoloživim prognostičkim modelima, prognozira se suho i nešto svježije vrijeme s temperaturama nešto malo iznad prosjeka za ovo doba godine.

Jutarnji mrazevi mogući su u centralnim područjima Bosne i na planinama. Od 6. marta do kraja prognoziranog perioda očekuje se naoblačenje s kišom i pljuskovima. U centralnim područjima nije isključen ni snijeg.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -2 do 4 stepena celzija u Bosni, a do 10 stepeni u Hercegovini. Maksimalne temperature kretat će se između 8 i 13 stepeni celzija u Bosni, na jugu Hercegovine do 15 stepeni celzija.

 

klix.ba