Prošlo je godinu dana od početka pandemije u Evropi

Prije tačno godinu dana u Evropi je proglašen prvi lockdown. U mjesecima koji su uslijedili zbog pandemije koronavirusa zatvorene su i druge evropske zemlje. Danas, dok druge države polako imunizuju građane, BiH još stoji tamo gdje je bila i u martu 2020.

Ono što je u februaru iznenadilo i uplašilo ljude danas je naša svakodnevnica. U godinu dana nakon što je italijanska provincija Lombardija zatvorena kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, gotovo sve evropske države prošle su kroz jedan ili dva lockdowna.

Nisu svi klimali glavom na nova pravila, pa je tako u posljednjih 12 mjeseci u svijetu organizovan niz demonstracija protiv epidemioloških mjera. Nekoliko takvih protesta organizovano je i u regionu, najviše u Hrvatskoj, gdje su građani u više navrata negodovali na ulicama.

Životi Evropljana su se umnogome promijenili. Zaštitne maske i dezinfekciona sredstva postala su nezaobilazna oprema, zabranjena su veća okupljanja, a stadioni, pozorišta, kina i ugostiteljski objekti sada mogu primiti samo manji broj ljudi.

Osim toga, veliki broj ljudi počeo je raditi od kuće kako bi se zaštitili od infekcije. Isti metod funkcionisanja preslikan je i na škole i univerzitete širom svijeta.

Lockdown je donio stres, usamljenost i strah, što je ostavilo veliki trag na mentalnom zdravlju ljudi. Ipak, svjetlo na kraju tunela predstavlja pronalazak više različitih vakcina koje imaju visoku učinkovitost. Veliki broj zemalja već je počeo s imunizacijom građana.

Iako su zemlje regiona također počele sa vakcinacijom, izvjesno je da se u BiH takvo nešto još neće dogoditi. Iz kriznih štabova pozivaju na strpljenje, a nezadovoljstvo građana nastavlja rasti iz dana u dan.

Prema posljednjim informacijama, u svijetu je od početka pandemije do sada zaraženo gotovo 112 miliona ljudi, od čega se 86,8 miliona oporavilo, a gotovo 2,5 miliona preminulo od posljedica oboljenja Covid-19.

Samo u BiH je od prvog slučaja (mart 2020) zaraženo 127,537 ljudi, od čega se gotovo 112 hiljada oporavilo, a preminulo ih je nešto više od 4.900.

Klix.ba