U Zenici održana panel diskusija “Refleksija projekta – djeca upoznaju osobe sa invaliditetom“

Panel diskusija “Refleksija projekta – djeca upoznaju osobe sa invaliditetom“ održana je danas u organizaciji Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Samira Đidić od rođenja je u kolicima i kako kaže kroz život se susretala sa raznim problemima.

“U osnovnoj školi nisam imala nikakvih problema i bila sam lijepo prihvaćena. Problemi nastaju kada sam trebala krenuti u srednju školu. Pristupačnost i arhitektonske barijere nisu mi ostavljale puno mogućnosti pa sam zbog toga upisala Ekonomsku školu koja je jedina prilagođena osobama sa invaliditetom. Mislim da je to pogrešan pristup jer se na taj način nama sužava izbor, a bilo bi jako lijepo imati mogućnost izbora”, priča nam Samira.

Samira Đidić

Upravo ovakve panel diskusije nude mogućnost da se razmijene iskustva u nadi da se unaprijedi i poboljša status ovih osoba u društvu.

“Danas smo govorili o projektu koji je trajao tri godine sa pauzom u prošloj godini zbog epidemiološke situacije. Cilj je okupiti sve direktore kako bi se na što bolji način upoznali sa već realizovanim, a namjera je da se djeca kroz igru i druženje upoznaju sa osobama sa invaliditetom. Na taj način skrećemo pažnju na sebe, pričamo o poboljšanju našeg statusa ali postajemo i ravnopravni učesnici društvene zajednice”, kazao je Harun Aliefendić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja.

Harun Aliefendić

“Mi kroz lokalni akcioni plan imamo dosta stvari koje trebamo riješiti u domenu obrazovanja, i između ostalog, nama je jedan od prioriteta da obrazovne institucije misle o inkluzivnom upoznavanju”, dodao je Aliefendić.

Današnji događaj organizovan je u okviru projekta „Programske aktivnosti na promociji prava i statusa osoba sa invaliditetom“ podržanog od Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. (B. D.)