Udruženje poljoprivrednika FBiH traži da se uvedu prelevmani na svježe meso i zabranu uvoza tokom sezone

“Uvoz poljoprivrednih proizvoda u našu zemlju je enorman i zbog nemogućnosti plasmana naše robe, on umnogome uništava domaću proizvodnju i domaće proizvođače”, ističe Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

Zbog toga ovo Udruženje od Vijeća ministara BiH već godinama traži zaštitu domaće proizvodnje, a tu priču su intenzivirali unazad nekoliko zadnjih mjeseci.

Nedžad Bićo

“Tražimo da se uvedu prelevmani na svježe meso, juneće i svinjsko, koje dolazi iz Evropske unije i zemalja CEFTA-e, a hoćemo da se to proširi i na ostale proizvodnje, te da se zabrani uvoz roba u sezoni dok mi imamo našu, domaću robu, kako bismo zaštili kompletnu domaću poljoprivrednu proizvodnju, a ne da ona propada, da zatvaramo naše farme, a da ljudi ostaju bez posla”, pojašnjava predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.

“Ovi naši zahtjevi sadržani su i u Prijedlogu odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, koje je Vijeće ministara već razmatralo i nažalost odbilo početkom februara, ali mi ne odustajemo od svojih zahtjeva i ukoliko oni ne budu usvojeni do 25. februara, izaći ćemo na granice i blokirati ih, kako bismo zaustavili kaminone, koji uvoze robu koju mi trenutno imamo u viškovima i koja nam propada”, najavljuje Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH. (V. J.)