„Ravna ploča“ sutra na sceni Zeničkog pozorišta

Prva predstava koja će biti odigrana na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ove sedmice je višestruko nagrađivana predstava „Ravna ploča“ prema tekstu Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije. Predstava će biti odigrana u utorak, 16. februara u 19.30 sati u Zeničkom pozorištu.

Predstava „Ravna ploča” je od svoje premijere u maju 2017. godine do sada ukupno osvojila devet festivalskih nagrada u Brčkom, Konjicu i Zenici. Ova predstava govori o sudbini žene u tradicionalnoj, konzervativnoj sredini, koja se ne uklapa u očekivane društvene norme, što ju obilježava i udaljava od ljudi i okruženja. Sa druge strane, predstava progovora i o prejakoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek dobri za dijete.

U predstavi BNP Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, glumica Kamernog teatra 55, kojoj je u predstavi povjerena glavna uloga. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Za scenski pokret bio je zadužen Thomas Steyaert.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se izvode u skladu  sa higijensko-epidemiološkim preporukama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona.