“Iz mlade zjenice”: TV emisija koju uređuju i vode influenseri novog doba

Vikend koji je pred nama TV publici donosi nešto sasvim novo i uzbudljivo. Emisija “Iz mlade zjenice” bit će premijerno emitovana u subotu, 20. februara na RTV Zenica.

Jedanaest mladih i kreativnih ljudi, okupljenih u Omladinsku redakciju, krenut će na nevjerovatno putovanje kojim publiku svih godišta žele privući malim ekranima i zanimljivim sadržajima pokazati kakve ideje i rješenja imaju.

“Emisija okuplja vrijednu ekipu mladih novinara i voditelja. Njihov najvrjedniji resurs je aktivizam i spremnost da se uhvate u koštac sa svim izazovima”, ističe koordinatorica projekta Sanja Stević, koja mlade novinare usmjerava kroz svakodnevne aktivnosti i vjeruje da će uskoro sve to moći obavljati sami.

Na oglas koji je raspisan za kreiranje nove emisije prijavilo se oko 40 osoba, a njih 11 izabrano je u redakciju Omladinskog programa. Oni su lica nove Zenice i budući influenseri kakve priželjkujemo. Najmlađa članica redakcije je 15-godišnja Deniz Nadžaković, odvažna u namjeri da mlade u sredini u kojoj živi podstakne na vrijedan rad i odvrati od besposličarenja.

“Pri kreiranju sadržaja imamo potpunu slobodu, svi imamo priliku da radimo na temama koje su nama interesantne, što nam daje još veću motivaciju za dalji rad”, dodaje Jasna Heremić koja, kao i njena kolegica Ilma Šišman priznaje da je to ublažilo i tremu pred kamerama.

https://fb.watch/3FZ0ll2Iv7/

Dvojica mladića u ovom zanimljivom timu, Dino Brljevac i Ahmed Babić svoje uloge vide u širenju vidika cijele grupe i vjeruju da različiti pojedinci u kolektivu stimulišu kreativnost.

Emisija “Iz mlade zjenice” ima niz rubrika poput “Bez pardona”, “Haos in the house”, “Nekad i sad”, “Šta priča čaršija” ili “Infobox” kojima pokriva širok spektar tema.

Prema riječima producenta Sanela Hasanovića, ovo je idealna prilika da se čuje glas mladih. Za te svrhe RTV Zenica im je osigurala poseban studio. Uz svakodnevnu podršku stručnjaka iz svih segmenata ovog posla, prošli su i edukativne radionice sa ekipom Mediacentra, televizije N1 i Represent Systema.

“Nećemo ih pozivati i poticati na revolucije, ali mlade želimo ohrabriti da kritički promišljaju o pojavama u društvu koje se tiču njihovog statusa i da javno kroz naše kanale progovore o problematici koja ih opterećuje”, poručuje Hasanović.

Nova izdanja emisije emitovat će se svake subote od 17 sati, a reprize nedjeljom u istom terminu. Rad omladinske redakcije moći ćete pratiti i na društvenim mrežama koje planiraju osvojiti svježim i upečatljivim prikazima dešavanja ispred i iza kamera.

Ova aktivnost je implementirana zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).