Privredna komora ZDK organizovala prezentaciju rezultata projekta „Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK“

Privredna komora ZDK danas je organizovala prezentaciju rezultata projekta „Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK“ koji je doprinio obuci 15 mentora poslovnih subjekata u kojima se provodi praktična nastava, te obuci i zapošljavanju 61 osobe u osam kompanija-članica privredne komore ZDK.

Projekt je rezultirao i uspostavljanjem „Međusektorske grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u skladu s potrebama tržišta rada“. Prva je takva u BiH a rad nastavlja do kraja godine, fokusirajući se na srednje stručno obrazovanje. Projekat „Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK“ finansira Fondacija “Helvetas Moja Budućnost”, sufinansira Vlada ZDK putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK te Federalnog zavoda za zapošljavanje.

„Sve aktivnosti su osmišljene i realizovane isključivo u saraadnji sa lokalnim akterima. U ovom periodu podržali smo i analizu obavljanja praktične nastave u kompanijama. Suština je u tome da sve što praktično radimo bude korisno i za nezaposlene i za kompanije. Cijela analiza pokazuje kakve su to potrebe, znanje vještine i kompetencije koje potražuju kompanije. Pozitivni rezultati „Međusektorske grupe za unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih u skladu s potrebama tržišta rada“ je prepoznata ne samo u ostalim bosanskohercegovačkim kantonima nego i u regiji“, rekao je Slaviša Prorok, zamjenik projektnog menadžera i voditelj intervencija Fondacije “Helvetas Moja Budućnost”.

 „Projekat „Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK“ kompleksan je, a zalaganjem svih aktera, rezultati su veći od očekivanih,“ rekla je Diana Babić, predsjednica Privredne komore ZDK.

„U narednom periodu Privredna komora ZDK će se fokusirati na analize i projekcije tržišta rada, obuke mentora, na koordinaciju i organizaciju obuka odraslih, te koordiniranje i organizaciju međusektorske radne grupe”, rekla je Babić.

„U fokusu je izrada pravilnika o izvođenju praktične nastave izvan škole, a aktivnosti su implementirane tokom prošle godine”, rekla je Bernadeta Galijašević, pomoćnica ministra Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

„Nastavljamo sa implementacijom, nastavljamo sa dobrom praksom, prilagođavamo se i korigujemo sve što je potrebno i to u okviru Međusektorske grupe. Nastojimo intervenisati u okviru pravnih propisa, prvo u ZDK, a potom i u pravcu viših instanci vlasti. U obrazovanju odraslih nastojimo povezati sva zanimanja u skladu sa potrebama tržišta rada, ostvarujući usku saradnju sa privrednim subjektima, a Privredna komora ZDK bi bila neophodna kao posrednik“, istakla je Galijašević. (Z. R.)