BNP ZENICA: U toku probe za novu lutkarsku predstavu “Psić boje neba”

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica su u toku probe za novu lutkarsku predstavu „Psić boje neba“ u režiji Darka Kovačovskog i Nadie Vasileve, bračnog i umjetničkog para iz Bugarske i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene.

Premijera je zakazana za kraj februara. Darko Kovačovski u Bosanskom narodnom pozorištu već je postavio vrlo uspješnu i gledanu lutkarsku predstavu „Prodani smijeh“.

“U Zenicu me”, kaže on, “vraća jedan pozorišni kod koji postoji u ovom pozorištu i gradu i njegovim ljudima. Reditelj nema uvijek mogućnost da ide tamo gdje hoće nego gdje ga pozovu. Ovo je mjesto na koje bih došao u svim vremenskim uslovima i godišnjim dobima da bih radio sa ljudima“, iskren je Kovačovski, rođeni Makedonac koji je karijeru izgradio u Bugarskoj.

Predstava „Psić boje neba“ namijenjena je za publiku iznad četiri godine. To je priča o psiću koji se trudi da nađe svoje mjesto ispod sunca. Njegova je jedina mana što je plav i to ga čini različitim od drugih.

“On nastoji da se uklopi u taj svijet, da bude ofanzivan, a ne defanzivan. Da bi dobio svoje mjesto pod suncem treba da najmanje budeš ambiciozan, malo uplašen i puno motivisan poruka je koju nam šalje Plavi psić“, kaže reditelj predstave.

Ansambl predstave sačinjen je od kombinacije mladih i iskusnih glumica koje će lutkama udahnuti život. Darko Kovačovski kaže da je oduševljen glumačkom postavom.

“Mi smo pripremili neke polazne tačke koje su superprofesionalno i sa puno žara i talenta glumci prisvojili, razvili i dali svoj pečat. Odavno mi se nije desila ovakva podjela. Glumice se ne štede i pokazuju svoj talenat koji je kao nekakav gejzir koji izlazi i ulazi u publiku“, kaže Kovačovski.

U predstavi igraju: Snežana Vidović, Adna Hasanić i Tamara Milićević-Stilić. Tekst i režiju predstave potpisuju Darko Kovačovski i Nadia Vasileva, kao i kreaciju i izradu lutaka. Scenografija i kostimografija predstave je povjerena Nadiji Vasilevoj, a izbor muzike Darku Kovačovskom.

Premijerna izvedba predstave je rezervisana za subotu, 27. februara u 18 sati u zeničkom BNP-u, a prva repriza će biti izvedena dan kasnije, 28. februara, također u 18 sati. Premijerna izvedba predstave će biti izvedena u okviru programa obilježavanja 70 godina Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. (D. T.)