“Zenica Meet up” – projekt predstavljanja trenutne situacije u gradu

“Zenica Meet Up“ – dobro poznati projekt i-platforme ovog mjeseca bit će održan u Zenici. Riječ je o virtuelnom događaju putem kojeg se građani koji vode porijeklo iz ovog grada mogu družiti i upoznati bolje sa trenutnom situacijom u našem gradu.

Prvi “Zenica Meet Up” omogućit će Zeničankama i Zeničanima, ali i drugim Bosancima i Hercegovcima, da se upoznaju sa trenutnom socijalno – političkom situacijom u gradu, da istaknu svoje prijedloge za poboljšanje svakodnevnice sugrađana, razmisle o potencijalnim investicijama, i uopće susretnu se sa građanima ovog bosanskohercegovačkog grada koje, moguće, nisu godinama vidjeli.

“Cilj je da okupimo sve privrednike iz dijaspore, ali i one koji su se vratili u naš grad i nižu uspjehe u poslu kojim se bave”, kazala je Maša Škrbić, stručna saradnica za marketing, promociju i investicije u Službi za privredu i upravljanje razvojem.

Grad Zenica već godinama, zahvaljujući razvijenom Odjelu za dijasporu, posjeduje e – registar koji služi kao svojevrsna poveznica Zeničana i Zeničanki nastanjenih u inostranstvu, sa svojim gradom.

“2019. godine mi smo otvorili Ured za dijasporu gdje smo razvili projekt za UNDP-om i to dva modula: E – dijaspora i E- matičar. Ovi moduli omogućili su da svi građani iz dijaspore mogu lako doći do svojih ličnih dokumenata, ali i da im se omogući što lakši put do svih potrebnih informacija ukoliko su u mogućnosti i žele otvoriti neki biznis u svojoj zemlji”, objašnjava naša sagovornica.

“i – platforma do sada je uspješno organizirala brojne slične aktivnosti i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine. Zahvaljujući ovom projektu, već do sada načinjeni su određeni pomaći u brojnim sredinama, pa se nadamo da će tako biti i u Zenici”, dodaje naša sagovornica.

Prvi “Zenica Meet Up” bit će održan 23. februara u 19 sati, a sve detalje oko učešća na ovom događaju možete pronaći na zvaničnoj stranici Gradske uprave. (B. D.)