Uskoro počinje gradnja autoceste kod Žepča, jug sve bliži sjeveru države

FOTO: klix.ba

Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine raspisale su tender za izradu glavnog projekta dionice Poprikuše – Ozmica (južni i sjeverni dio Žepča) dužine približno 13 kilometara, a vrijednost ugovora za izradu projekta je 4,1 milion KM bez PDV-a.

Iz Autocesta FBiH su kazali da su pokrenuli niz aktivnosti za osiguranje kreditnih sredstava za navedene, ali i druge dionice.

“U toku se pripremne aktivnosti za građenje preostalih dionica na Koridoru 5C i to: Medakovo – Ozimice, Ozimice – Poprikuše, Ovčari – Mostar Sjever i Mostar Sjever – Mostar Jug ukupne procijenjenje vrijednosti radova i nadzora cca 2,3 milijarde KM. JP Autoceste FBiH je pokrenulo aktivnosti za osiguranje kreditnih sredstava za ove dionice. Pokrenuta je inicijativa za zaduženje kod EIB-a u visini od 340 miliona Eura za izgradnju dionice Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuše”, poručili su iz Autocesta FBiH.

Krajem novembra u sjedištu Autocesta FBiH potpisan je i Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Nemila čija je vrijednost 208 miliona eura s PDV-om i ovu dionicu će graditi turski Cengiz Insaat.

Važno je pomenuti i da će izgradnjom dionice Poprikuše – Medakovo (kod Tešnja) biti završena gradnja ceste od Zenice do granice sa Republikom Srpskom gdje će se spojiti A1 sa Autoputem 9. januar čime će BiH imati autoput od Tarčina do sjeverne granice naše države.

 

 

klix.ba