Stabilna epidemiološka situacija na području ZDK: Dolazak vakcina se očekuje iza 15. februara

Epidemiološka situacija na području Zeničko-dobojskog kantona je stabilna, potvrdio je za našu RTV kuću doktor Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva.

“Proces nabavke vakcina ne zavisi od nas, ali prema našim očekivanjima iza 15. februara trebalo bi doći oko 2.200 doza koje će biti dovoljne za 1.100 zdravstvenih radnika na području Zeničko-dobojskog kantona koji su izrazili želju da se vakcinišu. Mislim da te količine nisu dovoljne, ali bolje bilo šta nego ništa”, smatra doktor Jupić, te se nada ubrzanoj proizvodnji i distribuciji kao i procesu vakcinacije u svijetu kojom bi bila obuhvaćena i naša regija.

“Trenutno na području našeg kantona aktivno je oko 117 slučajeva koronavirusa i sada smo na nivou od aprila prošle godine što je izuzetno dobro. Pozivam građane da se odgovorno ponašaju kao i do sada te poštuju propisane mjere jer su nam one pomogle da imamo ovako stabilnu situaciju te puno bolju u odnosu na druge i razvijenije zemlje sa bogatijim zdravstvenim sistemom”, dodao je doktor Jupić.

U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 80 pozitivnih na koronavirus, dok je oporavljenih 526 pacijenata. Trenutno je aktivno 9.545 slučajeva pozitivnih na koronavirus. U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je šest novih smrtnih ishoda. (B. D.)