Udruženje Slovenaca obilježilo Prešernov dan

FOTO: Zenicainfo.ba

Udruženje građana slovenačkog porijekla „Encijan“ u Zenici, obilježilo je danas prigodnim programom i druženjem „Prešernov dan“.

“Radi se o manifestaciji koja se priređuje 8. februara, jer je tog datuma rođen najveći slovenački pjesnik Franc Prešern, što je kulturni događaj i praznik u Sloveniji u okviru kojeg se dodjeljuju najveća priznanja”, podsjeća Dragan Gačnik, predsjednik Udruženja Slovenaca u Zenici.

Dragan Gačnik

U zeničkom Domu penzionera gdje je sjedište ovog Udruženja, priređena je izložba ilustracija kaligrafa i ilustratora Valentina Skegnetija, a drugi dio izložbe obuhvata autorske radove Dragana Gačnika iz opusa „Postojnski intermeco“.

“Druženje su upotpunili i zenički srednjoškolci koji pohađaju školu slovenačkog jezika, koju vodi profesorica Matea Kregar.”

Gačnik naglašava da se završenicima škole omogućava dalje školovanje, odnosno besplatno studiranje u Republici Sloveniji.

Udruženja koja okupljaju građane slovenačkog porijekla, inače u BiH djeluju u Sarajevu, Zenici, Brezi, Kaknju, Tuzli, Banjoj Luci i Prijedoru. (Š. B.)