Aktivirano klizište u naselju Rujev do: Iselila se porodica iz najugroženije kuće

FOTO: Zenicainfo.ba

Objavili smo početkom sedmice prilog u Zenica Infu o problemu s aktiviranim klizištem u naselju Rujev do.

U međuvremenu se zemlja nastavila pomjerati, porodica iz najugroženije kuće se iselila, a nadležni su poslali mašine kako bi se spriječilo najgore – zatvaranje vodotoka Kočeve.

“Nas su prije nekoliko dana o problemu klizišta u Rujevom dolu izvjestili mještani i rukovodstvo MZ Brsit, a u nadležnoj gradskoj Službi za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove su hitno poslali ekipu na teren. Mediji i građani na društvenim mrežama su potom izvjestili o novom pomjeranju zemlje na toj lokaciji i prinudnom iseljavanju porodice koja živi u kući koja je direktno ugrožena na adresi Rujev do 1. U međuvremenu je urađeno i slijedeće: dat je nalog izvođaču radova na čišćenju i sanaciji korita vodotoka II kategorije, da izvrši čišćenje korita na spornoj lokaciji što je i učinjeno čime je spriječena mogućnost eventualnog zatvaranja vodotoka.

Uporedo sa navedenim aktivnostima, Javnom preduzeću za prostorno planiranje i uređenje grada „Zenica“, dat je nalog da izvrši obilazak lokacije i u najkraćem roku dostavi detaljan stručni izvještaj o dešavanjima na terenu uz davanje prijedloga mjera koje bi trebale biti poduzete u cilju sprećavanja neželjenih posljedica.

Također, odmah po zaprimljenoj informaciji, Inspekcijski organi Grada Zenica su poduzeli odgovarajuće mjere i izvršili inspekcijski nadzor u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i  eventualne odgovornosti drugih fizičkih lica koji su nestručnim i neplanskim radovima na svojim privatnim parcelama vjerovatno uticali na pojavu klizišta. Predstavnici Grada vrše stalne obilaske terena u cilju praćenja situacije te poduzimanja odgovarajućih mjera”, obavijestili su nas iz Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove. (A. Huskić)