Svjetski dan borbe protiv raka – Ovogodišnji slogan “Ja jesam i hoću”

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svakog 4. februara širom svijeta, kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju, liječenju te brizi za oboljele.

Slogan Svjetskog dana borbe protiv raka u 2021. godini glasi „Ja jesam i hoću“, koji naglašava kako svako osobno može dati svoj doprinos i poduzeti konkretne akcije u cilju smanjenja globalnog opterećenja obolijevanja od raka. Na ovaj dan javnost podsjećamo i na važnost podrške malim bolesnicima, ali i njihovim porodicama, u teškoj borbi za ozdravljenje. Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka“ ostali su vjerni svojoj misiji i omogućili aktivnu, trajnu i cjelovitu podršku djeci oboljeloj od raka i njihovim najbližima.

“Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka” pridružilo se obilježavanju i ovog 4. februara Svjetskog dana borbe protiv raka kampanjom „ZLATNA MASKA“. Građani imaju priliku u prodavnicama Konzuma, kupiti maske i tim činom pomoći koliko-toliko ovom udruženju. Osim ove kampanje, u narednom periodu će i kroz 15. februar „Međunarodni dan oboljele i liječene djece od raka“ govoriti još više o problemima oboljele djece i o podršci koja im je potrebna od cjelokupne društvene zajednice”, kazala je za naš portal Atifa Buldić-Bešić, predsjednica Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka’.

Atifa Buldić-Bešić

Protekla godina će ostati upamćena i kao jedna od najtežih za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove porodice. Uslijed stresa, traume od teških dijagnoza i još zahtjevnijeg liječenja 2020. godina donijela je još jedan strah više, a to je strah od infekcije virusom korona.

“Nažalost, pandemija je donijela sa sobom i nove brige. Roditelji su zabrinuti, a poznato je da djeca oboljela od raka imaju problema sa lošim imunim sistemom narušenim kemoterapijama i cijelim medicinskim tretmanom, tako da svaki mikroorganizam predstavlja veliku prijetnju za njih, posebno koronavirus.Uglavnom, liječenje i tretman bolesne djece nikada nije prestao i sve ide onako kako je planirano i onako kako je najbolje za ovu djecu.”

Ukoliko želite da pomognete ovo Udruženje na raspolaganju vam je i humanitarni broj telefona 17010, svakim pozivom donirate po dvije konvertibilne marke. (E. S.)