Centar za mlade “Input” 2021. godinu počeo časovima Stem winter kampa

FOTO: Zenicainfo.ba

Zenički Centar za mlade “Input” 2021. godinu počeo je časovima Stem winter kampa. Cilj je educirati djecu i mlade u oblasti nauke, tehnike, inžinjerstva i matematike. Programiranje robota i smart uređaja ne bi im nakon ove edukacija, bar djelimično,  trebala biti nepoznanica.

Zaim Ibrahimagić, učenik 9. razreda, već godinu dana uči programirati, kaže: „Svaka edukacija je napredak. Ovdje sam naučio kako kodirati robota, kako napraviti svoju web stranicu i još dosta toga što će mi pomoći tokom školovanja i generalno u životu. Nakon ove edukacije slijedi još jedna, učit ćemo web dizajn.“

Edukacija se odvija u tri manje grupe, poštujući epidemiološke mjere. Po deset polaznika uzrasta od 6 do 10 godina i od 10 do 15 godina, te 15-člana grupa koja pohađa časove online. Njih 35-oro odlučili su naučiti programirati robote.

Adi Salčinović, predsjednik Centra za mlade “Input” ističe da nakon januarske edukacija, nema stanke. Početkom februara počet će još jedna, modularno organizovana  šestomjesečna edukacija, također za uzrast od šest do 15 godina.

“Djeca će dalje učiti programirati, educirat će se u oblasti robotike i web programiranja. Na zanimljiv i kreativan način imat će priliku programirati lego robota, manjeg robota zanimljivog za njihov uzrast, jednostavno namjeravamo ih naučiti sve iz ove oblasti za što pokažu interes“, kaže Salčinović.

Zenički Centar za mlade “Input” jedini je u ZDK koji educira djecu i mlade u oblasti nauke, tehnike, inžinjerstva, matematike, programiranja, robotike. Posjetom njihovom centru u vrijeme časova uvjerili smo se u izuzetne rezultate kombinacije učenja i druženja. (Z. R.)