Izvoz mlijeka manji za 13,8 a uvoz za 11,6 posto

FOTO: Web

Izvoz mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH u devet mjeseci prošle godine iznosio je 70,9 miliona KM, što je za 13,8 posto manje nego u istom periodu 2019, dok je uvoz iznosio 118 miliona KM i manji je za 11,6 posto u odnosu na prva tri kvartala u godini ranije.

Pokrivenost uvoza izvozom u tom periodu bila je 59,7 posto, a spoljnotrgovinski deficit mlijeka i mliječnih prerađevina 47,9 miliona KM, navodi se u analizi Spoljnotgovinske komore BiH.

Iz Komore su istakli da je u devet mjeseci lani, u odnosu na isti period 2019. godine, zabilježen rast izvoza mlijeka za 12,2 posto, mlijeka i pavlake, koncetrisanog i sa dodatnim šećerom ili drugim sredstvima za zaslađivanje za 17,2 posto, sira i surutke za 9,6 posto, te maslaca i mliječnih namaza za 6,7 posto.

“Ogroman pad izvoza primjećujemo kod tarifnog broja 0403, u koji spadaju mlaćenica, kiselo mlijeko i pavlaka, jogurt, kefir i zakiseljeno mlijeko, sa dodatim ili bez dodatog šećera ili drugih zaslađivača i voća, i to vrijednosno za 17,7 miliona KM”, navedeno je u analizi i dodaje da je većina tog izvoza 2019. godine išla za Srbiju.

Iz Spoljnotrgovinske komore su napomenuli da su za mlijeko i mliječne prerađevine ključna tržišta Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Kosovo.

 

biznisinfo.ba