Najniža temperatura tokom aktuelnog hladnog vala izmjerena u Zenici bila jutros i iznosila minus 10 stepeni

FOTO: Zenicainfo.ba

“Najniža temperatura zraka tokom aktuelnog hladnog vala izmjerena u meteorološkoj stanici Zenica bila je jutros i iznosila je minus 10 stepeni Celzijusa, a rekordno niska temperatura zraka za januar u Zenici je izmjerena 24. januara 1963. godine, kada je zabilježeno minus 23,9 stepeni”, izjavio je telefonom za naš medij Bakir Krajinović, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, govoreći o meteorološkoj prognozi za prostor Zenice u narednom periodu.

“Na vrijeme na širem prostoru Zenice, prema sinoptičkim kartama, još danas utiče prostrana anticiklona, što uslovljava stabilno, suho i sunčano vrijeme, a prema prognoznim modelima promjena vremena izgledna je već od sutra, 20. januara i trajat će do ponedjeljka, 25. kada se uz vjetar južnog smjera očekuju padavine, koje će za idući vikend biti nešto obilnije”, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Od 26. januara do 3. februara, odnosno do kraja prognoznog perioda, predviđa se nestabilno vrijeme uz povremene slabe padavine na području ZDK, a promjena temperaturnog režima i osjetniji porast temperatura zraka prognozira se već od sutra, 20. januara do 3. februara, kada će se vrijednosti minimalnih temperatura, na prostoru ovog kantona, kretati od minus 2 do 3, a danju između 6 i 11 stepeni Celzijusa, najavljuje Bakir Krajinović, klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda. (V. J.)