Članovi FB grupe “Rijeke BiH – budi promjena”: “Cilj je ekološki osvijestiti što više građana i očistiti što više rijeka i prirode

Arhiva

Svaka promjena je počinjala malim koracima – s pravom možemo reći da je vodilja sve više ekološki osviještenih sugrađana koji su se okupili putem društvene mreže Facebook i skoro svakodnevno organizuju eko akcije. Cilj je, kako kažu, ekološki osvijestiti što više građana i očistiti što više rijeka i prirode. Sabina i Edin Buro, žive u Viskovcima kod Lokvina i već nekoliko godina aktivno čiste rijeke, korita, izletišta i šume.

“U posljednjoj akciji imali smo namjeru u jednom nedjeljnom popodnevu očistiti samo jedan mali dio. Međutim, nismo se uspjeli zadržati na samo jednoj vreći u dvosatnom čišćenju rijeke prikupili smo 12 velikih vreća smeća”, priča nam ovaj bračni par.

Sabina i Edin Buro

Bračni par Buro kao i nekoliko hiljada Zeničana okupljeni su u Facebook grupi „Rijeke BiH- budi promjena“ i već sada ih je više od 20 hiljada u grupi. Organizovali su više od 650 akcija čišćenja rijeka, aktivno su učestvovali u poribljavanju i pošumljavanju, pozivaju građane na ekološki aktivizam i ukazuju na važnost čiste okoline. Prijavljivali su i nesavjesne građane jer dugoročno žele postići to da svaki građanin bude na neki način i eko policajac, kažu u ovoj grupi koja uskoro treba da preraste u eko pokret i fondaciju.

“Veliku podršku dali smo i kampanji „Stop gradnji mini hidrocentrala na našim rijekama“, a naša snaga je i u omasovljavanju članova koji su aktivni u čišćenju svog okoliša ali i u samom zagovaranju”, kaže Safet Kubat, osnivač Facebook grupe „Rijeke BiH – budi promjena.”

Imamo zagađen zrak i tlo dok su nam rijeke i priroda zatrpani smećem, a uzrok tome su nesavjesni građani.

“Svaka naša akcija ima za cilj da pokaže da promjena počinje od nas samih. Želja nam je podstaći kako mlade tako i starije da budu savjesni građani i da nam se pridruže u što većem broju. Što više je onih koji vole ovu zemlju vidjeti čistu i uredno više je šanse da imamo zdraviju i bolju budućnost”, kazali su naši sagovornici.

Ne bacaj smeće, sadi cvijeće. Budi promjena i promjena će se desiti, tvrde ovi mladi ljudi i pozivaju sve građane da im se pridruže u čišćenju rijeka, šuma i naših izletišta. (B. D.)