Skijaši Ski kluba “Zenica 2010” započeli sezonu

Iako je skijaška sezona u BiH zvanično počela, korona i snijeg trenutno su dva glavna razloga izostanka trka. Ski klub “Zenica 2010” danas je zvanično počeo pripreme za naredne sezonu, a pet trenera radit će svakodnevno na Vlašiću sa kombinovanom ekipom od 18 skijaša.

“Početkom zimskog raspusta mi krenemo sa masovnijim treninzima, međutim neki poput Elvedine Muzaferija, Alena Bičakčića, Dajre Duraković već su trenirali na glečerima u Austriji, Italiji i Švicarskoj, a na Vlašiću radi kombinirana ekipa. Većina djece je već na Vlašiću u vikendicama, a jedna manja grupa putuje iz Zenice, dok na Jahorini i Bjelašnici ima snijega. Očekujemo da dobijemo dopis o raspisu trka, a Alen Bičakčić će 8. i 9. januara učestvovati u Kolašinu na Fis trci. Elvedina Muzaferija ide u Švicarsku gdje će voziti brže trke, Dajra Duraković će nekih desetak dana u Italiju na pripreme, gdje će također voziti neku od trka“, izjavio je za Zenicainfo.ba, Jure Miljak, predsjednik SK “Zenica 2010”.

Jure Miljak,

Većina skijaša koji su u trenažnom procesu prijavljena su za takmičenja i bit će spremni za naredne trke iz kalendara Skijaškog Saveza BiH. Ski klub “Zenica 2010” jedan je od rijetkih u našoj državi koji ima vrhunske takmičare, a nema skijalište. Prinuđeni su da trenažni proces obavljaju na Jahorini, Bjelašnici, Vlašiću i ostalim zimskim destinacijama.

“Elvedina Muzaferija je ispunila norme za Zimske olimpijske igre u Pekingu, Alen Bičakčić skuplja FIS bodove za Svjetsko seniorsko prvenstvo koje će se održati u februaru u Italiji, Dajra Duraković već vozi na FIS trkama. Ostali mlađi skijaši će učestvovati na našim domaćim trkama“, kazao je Jure Miljak.

Prema kalendaru Skijaškog saveza BiH za 16. i 17. januar na Jahorini je planirano Otvoreno prvenstvo “Jahorina”, a sedam dana kasnije na Bjelašnici će se održati KUP “Srebrena lisica”, dok je za kraj januara predviđen “Ilidža FIS CUP” na Bjelašnici. Održavanje ovih trka kao i onih u februaru i martu zavisit će od epidemioloških prilika i snijega. (M. P.)