U toku utvrđivanje stvarnog stanja objekta Autobuske stanice Zenica

Komisija za primopredaju Autobuske stanice Grada Zenica obišla je danas objekat sa peronima i otvoreni prostor Autobuske stanice kako bi utvrdila stvarno stanje.

Iako je bilo najavljeno da će danas biti izvršena i primopredaja Autobuske stanice na privremeno upravljanje Privrednom društvu „Prevoz Putnika“ d.o.o. Zavidovići do toga nije došlo, jer članovi Sindikalne organizacije radnika JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica predaju prostora uvjetuju uplatom određenog iznosa finansijskih sredstava od strane Gradske uprave Zenica za 82 radnika koliko ih je ostalo u ovom preduzeću u trenutku otvaranja stečajnog postupka.

Stečajni upravnik Samir Sunulahpašić je kazao da je imao izuzetno korektnu saradnju sa relevantnim predstavnicima Sindikalne organizacije, kao i konstruktivne razgovore sa gradonačelnikom Zenice Fuadom Kasumovićem.

Obećana mi je pomoć od strane Gradske uprave Zenica u vidu finansijskih sredstava, a za uplatu doprinosa radnicima, kako bi mogli ostvariti pravo na naknadu po osnovu nezaposlenosti. Radi se o naknadi koja iznosi 40 posto od prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH u posljednja tri mjeseca“, naglasio je Sunulahpašić.

Dalje je pojasnio da je prema odredbama Zakona o stečajnom postupku Federacije BiH rok za upućivanje radnika na evidenciju nezaposlenih 60 dana od dana otvaranja stečajnog postupka.

Ispitno i izvještajno ročište je zakazano 24. marta ove godine i tada će se tačno znati novčane obaveze dužnika i broj prijavljenih potraživanja

Predstavnik Sindikalne organizacije radnika JKP „Zenicatrans-prevoz putnika“ d.d. Zenica Hazrudin Bilić je iznio stav radnika da ne osporavaju da Komisija utvrdi stvarno stanje objekta sa peronima i otvorenog prostora Autobuske stanice Grada Zenica.

Također je naveo da će autobuse koji su parkirani na Autobuskoj stanici, a vlasništvo su Zenicatransa ukloniti nakon što budu ispunjeni njihovi zahtjevi.