NOVOGODIŠNJI PRAZNICI U ZENICI: Pogledajte šta će konzumirati Zeničani, te koje dežurne službe su na usluzi građanima

FOTO: Zenicainfo.ba

Dugo nismo imali novogodišnju noć poput ove, barem mi na Balkanu. Od 23 sata svi u domove, nikako u ugostiteljske objekte i u krugu najbližih. Za neke benefit, za neke teret. Bilo kako bilo u nastavku vam uz prednovogodišnju atmosferu donosimo i raspored rada dežurnih službi tokom novogodišnjih praznika.

Na saobraćajnicama, u prodavnicama,mesnicama, a i na pijaci gužve… skoro kao prethodnih godina. Ili možda više – ipak ovu novogodišnju noć dočekujemo striktno uz mezu i piće u stanovima. Prema riječima prodavačice jednog od lanaca samoposluga u Zenici ovih dana najviše se kupuju: sokovi, alkoholna pića i grickalice. Dakle u krugu najbližih će večeras većina Zeničana dočekati Novu 2021. godinu.

Negdje više sokova, negdje više alkohola, među mezom više mesa ili sira svejedno je – tradicija nalaže da se dostojanstveno u skladu s mogućnostima isprati stara i dočeka nova godina. I na zelenoj pijaci gužva. Oni najpametniji će bez alkohola i grickalica provesti novogodišnju noć. Zatekosmo vremešniju saugrađanku u kupnji banana i mandarina, kaže nam: “Jest ćemo voće muž i ja dok duže nego inače sjedimo uz TV program, a bit će i mesa.”

Sudeći po gužvama u zeničkim mesnicama neće faliti ni bjelančevina večeras. Ipak zanimalo nas je ponajprije s kojim emocijama sugrađani doživljavaju ovu prvu pandemijsku Novu godinu. Kažu, nadaju se bit će i posljednja. U anketi koju smo radili dana u zeničkoj glavnoj ulici većina sugrađana je odgovorila: nadam se boljoj nastupajućoj nego ovoj godini, da smo svi zdravi i da prestane pandemije,

Pitali smo i za rad dežurnih službi. Apoteka dr. Weis radi 24 sata kao i uvijek, dok apoteke Farmacija rade u subotu 2. januara kao i obično. Gradske i prigradske linije privatnih autoprijevoznika rade uglavnom kao na dan nedjelju. S tim da gradske linije Bolnica – Kanal 1 , Bolnica – Blatuša i Bolnica – Donja Gračanica saobraćaju sutra i prekosutra redovno, svakim radnim danom. Sretno vam saobraćanje, jedenje i pijenje večeras i sretna vam nastupajuća Nova godina. (Alma Huskić)