BiH dobija 250 miliona eura zajma od Evropske unije

Ovaj memorandum u ime EU potpisuje evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentilon, a u ime Centralne banke, kao agenta zajmoprimca, potpisnik je guverner Senad Softić.

S obzirom na to da se radi o pomoći za više nivoa vlasti, memorandum su potvrdili i podržali ministri finansija oba entiteta te gradonačelnik Distrikta Brčko.

Ministar Bevanda naglasio je kako je cilj makrofinansijske pomoći EU ublažavanje posljedica krize uzrokovane pandemijom virusa Covid-19 te dolazi uz ostale resurse koje je zemlja dobila od drugih
međunarodnih finansijskih institucija kao podršku za ekonomsku stabilnost.

“Sredstva iz ovog zajma bit će isplaćena u dvije rate, od kojih svaka iznosi do 125 miliona eura, a isplata prve rate očekuje se nakon stupanja na snagu memoranduma i pratećeg sporazuma o kreditnoj liniji koji smo također potpisali. Tim sporzumom reguliraju se procedure isplate pomoći BiH”, objasnio je ministar Bevanda.

Dodao je da je BiH duže vrijeme pregovarala o ovom zajmu jer su morale biti ispoštovane sve unutarnje procedure, kao i mehanizam koordinacije tokom odlučivanja.

“Najvažnije je da smo uspješno postigli dogovor svih nas unutar BiH te je to prihvatljivo za EU, a nastavak aktivnosti propisan je upravo ovim memorandumom, kao i našim zakonskim procedurama o zaduživanju”, naglasio je Bevanda.

Ovim Memorandumom u skladu s prethodnim odlukama Evropskog parlamenta i Vijećem Evropske unije BiH stavljena je na raspolaganje makrofinansijska pomoć u iznosu od 250 miliona
eura u obliku zajma.

Nakon potpisivanja, koje je zbog epidemioloških mjera završeno korespondentno i bez ceremonija, ministar Bevanda zahvalio se EU na spremnosti da pomogne Bosni i Hercegovini u ovom izrazito izazovnom vremenu te čestitao svim sudionicima na uspješno okončanim pregovorima.

 

klix.ba