Udruženje poslodavaca Zenice prezentovalo završne rezultate projekta Agiled

Udruženje poslodavaca Zenica danas je prezentovalo završne rezultate projekta Agiled.

Cilj ovog projekta jeste zagovaranje izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH uvođenjem modela raspodjele prema rashodovnoj osnovi, odnosno opterećenju kantona. Projekat je realizovan u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Studijom „Modeliranje raspodjele javnih prihoda u Federaciji BiH“ utvrđeno je da se pojedinim kantonima dijelom neosnovano dodjeljuju sredstva po osnovu prikupljenog PDV-a, te su predložene korekcije postojeće raspodjele u visini od preko 100 miliona KM godišnje.

“Jedna od tih opcija je da se formira Fond za regionalni razvoj i da se iz tog fonda svake godine vertikalno vrši raspodjela javnih prihoda prema lokalnim zajednicama. Drugi prijedlog je da se u Ministarstvu finansija formira jedan podračun sa kojeg bi se vršila raspodjela prihoda prema kantonima. Svi smo nekako došli do zaključka s obzirom da su loklane zajednice nosioci razvoja da je bolja opcija broj jedan“, kaže Senaida Turkić, predsjednica Upravnog odbora udruženja poslodavaca Zenice.

S obzirom da bi izmjenama ovog zakona najviše bili pogođeni Sarajevski i Bosansko-podrinjski kanton postavlja se pitanje kako doći do potrebnog broja ruku za izglasavanje izmjena zakona?

„Sad ćemo ovo prezentirati našim parlamentarcima i tražiti od njih da promjene taj zakon i gledat ćemo koji parlamentarci neće glasati u interesu lokalne zajednice. Ukoliko to ne budemo mogli učiniti sa ovim ljudima, za dvije godine su izbori pa ćemo pokušati sa drugim“, poručio je Mladen Perić, predsjednik Skupštine udruženja poslodavaca Zenice.

Trenutnim zakonom Sarajevski i Bosansko-podrinjski kanton su stavljeni u povlašteni položaj i zbog toga Zenica svake godine ubire 7,7 miliona maraka manje, a kanton oko 19 miliona u odnosu na ono što bi im pripadalo ukoliko bi se svi kantoni doveli u isti položaj.

Na parlamentarcima je da se izbore sa stranačkim šefovima u Sarajevu i glasaju za izmjene ovog zakona i tako pomognu svojim loklanim sredinama iz kojih dolaze. (N. G.)