Predstavom “Snjeguljica” sutra završava 6. internacionalni festival edukativnog teatra IFET

Sutra završava šesti internacionalni festival edukativnog teatra IFET. Na današnjem repertoaru igrana je predstava za najmlađe „Ježeva kućica“ a sutra u podne putem YouTube kanala najmlađa publika može pogledati predstavu „Snjeguljica“.

Tačno u podne na daskama Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici a u okviru šestog internacionalnog festivala edukativnog teatra izvedena je predstava za djecu „Ježeva kućica“ prema tekstu jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačih autora za djecu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

“Ove godine po svemu drugačiji kako je po svemu drugačija i godina. Nismo imali smotre dramskih stvaralaštava odnosno ostavili smo to za neka bolja i sretnija vremena. Bilo je rizično da u prostorije BNP-a uvodimo veliki broj djece i omladine tako da je ove godine IFET bio koncentrisan na predstave koje su bile prikazane online putem našeg YouTube kanala, a koje su bile izvedene i na sceni BNP-a. Ukupno je ove godine bilo izvedeno devet predstava”, kaže Merima Handanović, PR Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Sutra od 12 sati putem YouTube kanala BNP Zenica bit će upriličeno emitovanje predstave „Snjeguljica“ inspirisane pričom Braće Grimm, u režiji Davora Dokleja i u produkciji Dramskog studija „Dada“ i Kazališne družine „Pinklec“ iz Čakovca.

“Jasno je da ovaj ansambl nismo uspjeli ugostiti. Uz pandemiju koronavirusa i poštivanje epidemioloških mjera bilo je teško, ali nismo se željeli odreći ovog festivala i organizovali smo ga onako kako je bilo moguće”, ističe Handanović.

Nedjeljnim online emitovanjem predstave bit će zvanično i završen šesti internacionalni festival edukativnog teatra – IFET , koji je trajao od 5. do 27. decembra u organizaciji BNP Zenica. Zeničko pozorište će 2020. godinu završiti u utorak, 28. decembra izvedbom predstave „Sakati Billy sa Inišmana“ u režiji Predraga Štrbca. (B. D.)