Nova varijanta koronavirusa: Mutirani virus predstavlja problem, manje je opasan nego postojeći, ali brže se širi

Kako su objavili pojedini mediji, mutirani virus, odnosno nova varijanta koronavirusa, pojavio se prije nekoliko dana u Engleskoj. Ipak stručnjaci kažu, da razloga za paniku  nema, jer proces mutacije sam po sebi ne znači automatski da je virus postao i opasniji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je u kontaktu s britanskim vlastima i pomno prati slučaj pojave mutiranog oblika koronavirusa koji se znatno brže širi u nekim dijelovima Velike Britanije, te obećali kako će blagovremeno informisati javnost i vlade svijeta o dešavanjima na ovom polju. Veći broj država je već odlučilo da obustave letove u i iz Velike Britanije upravo zbog ove nove varijante koronavirusa, a da li ima razloga za brigu u BiH zbog ovog novog mutiranog virusa, pitali smo infektologa dr. Ednana Drljevića.

“Mutirani virus predstavlja problem, ali mislim da je to bilo i za očekivati. Predugo traje koronavirus i to je normalno da se taj virus prilagođava na novu sredinu i da dobijemo takav virus kao što je u Velikoj Britaniji. Međutim, mutirani virus možda je i manje opasan nego postojeći, ali brže se širi. S druge strane, najvažnije je da ova vakcina vrijedi i za ovaj virus. Daje imunitet i prema ovoj vrsti virusa, tako da poslije vakcinacije možemo biti bezbjedni.”

Istakao je da su zemlje počele s vakcinacijama, a susjedne počinju uskoro. Na pitanje kada će se ovo desiti i u Bosni i Hercegovini, Drljević kaže: “Nažalost kod nas to sve ide kako ne treba da ide i sve pokazuje kako smo totalno neorganizirani i kako nam nedostaje empatije prema pacijentima i zdravstvenim radnicima. Vakcinacija je mogla da započne kao i u svim europskim zemljama, ali ćemo ipak morati sačekati mart 2021. godine.” (E. S.)