Vlada FBiH osigurala potrebna sredstva za nabavku cjepiva protiv COVID-a -19

FOTO: Zenicainfo.ba

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je obavijestila javnost da je za svoje građane osigurala potrebna sredstva za nabavku cjepiva protiv COVID-a -19.

Trenutno se razmatraju proceduralne mogućnosti u okviru zakonskih rješenja, jer s državnog nivoa, pa ni putem resornog ministarstva, Vlada Federacije BiH nije blagovremeno obavještena da kompletan iznos sredstava treba uplatiti do 15. decembra 2020. godine za nabavku vakcina putem Instrumenta za globalni pristup cjepivu protiv bolesti COVID-19.

Također, u potpisanom sporazumu, za koji je ovlastila federalnog ministra zdravstva, rokovi za uplatu rezerviranih doza vakcine, kao i njihovu isporuku nisu precizirani, te se tako sredstva nisu mogla ni planirati u ovogodišnjem budžetu Federacije BiH. S druge strane, infektolog, prim. dr. Ednan Drljević smatra da je to još uvijek premalo vakcina i da bi trebalo već krenuti u nove nabavke.

“To je samo za 20% stanovništva u BiH. Mislim da se trebalo obezbijediti najmanje 50% vakcina, tako da bi one bile raspoređene po kalendaru vakcinacije. Odmah iza Nove godine da se vakcinišu najteži bolesnici i zdravstveni radnici, u trećem mjeseci svi stariji od 65 godina, policija i druge važne službe, a u šestom mjesecu svi ostali građani u BiH. Prema tome, apelujem da se odmah naruči, iz provjerenih izvora, što veći broj vakcina i da se krene sa vakcinalnom kampanjom i da se stvore uslovi za smještaj i distribuciju tih vakcina”, poručio je infektolog, prim. dr. Ednan Drljević.

Napominjemo, da je Vlada Federacije BiH od početka pandemije izazvane koronavirusom za zdravstvo u Federaciji BiH izdvojila sredstva u iznosu od preko 43 miliona KM, koja su bila neophodne za kupovinu medicinskih sredstava, kako za zdravstvene radnike, tako i za pacijente.

U Budžetu za 2021. godinu za ovu namjenu planirano je 60 miliona KM. Resorna ministarstva zdravstva i finansija rade na rješavanju ovog pitanja, a obavještavamo sve građane Federacije BiH da se ne brinu i da će vakcina biti dostupna u rokovima u kojima je i planirana, navodi se u saopćenju Vlade FBiH. (E. S.)