Dr. med. Nermina Rizvanović: “Iz ovako male ustanove koja funkcionira u vrlo teškim uslovima biti samo nominovan je velika čast“

FOTO: Zenicainfo.ba

Doktorica Nermina Rizvanović, anesteziolog i reanimatolog u Kantonalnoj bolnici Zenica dobitnica je Međunarodne nagrade na konkursu International Medis Awards for Medical research koji je ove godine, zbog situacije realizovan online, a inače održan sedmi put.

U konkurenciju su bili najbolji doktori i farmaceuti iz devet zemalje Srednje i Jugoistočne Evrope. Doktrica Nermina Rizvanović prvu je nagradu osvojila u kategoriji Intenzivne medicine i anesteziologije. Njen istraživački rad, kroz testiranje u praksi, pokazao je prednosti hranjenja pacijenata šećernom otopinom u predoperativnom postupku što je suprotno uobičajenoj praksi da pacijenti ne smiju unositi hranu prije operacije.

“Po ovoj metodi se pacijenti nakon operacije osjećaju bolje. Manje su gladni i žedni i imaju više fizičke snage. Dobili smo i bolje rezultate u opravku probavnog trakta nakon zahvata na debelom crijevu“, kaže nam dr. med. Nermina Rizvanović.

Ovakva metoda, po njenim riječima, nije potpuni novitet ali naša studija se razlikuje od drugih jer je sveobuhvatna.

“Mi se nismo ograničili na jedan aspekt djelovanja naše ugljikohidratne otopine. Sveobuhvatno smo razmotrili sve aspekte kod pacijenata nakon operacije tumora na debelom crijevu. Još jedan važan detalj po kojem se naša studija razlikuje od ostalih je to što smo visokoselekcionirali pacijenti, koji su ušli u našu studiju po tzv. NRS skoru. Dobili smo homogen uzorak sa prilično pouzdanim rezulatima“, ističe dr. Rizvanović.

Na ovaj konkurs, doktoricu Rizvanović je prijavila njena mentorica, doktorica Višnja Nesek Adam iz Kliničke bolnice Sveti duh.

“Nisam imala velika očekivanja, a kada su me obavijestili da sam ušla među dvije nominovane kategorije to je zaista jedna velika čast. Iz ovako male ustanove koja funkcionira u vrlo teškim uslovima biti samo nominovan je velika čast“, kaže dobitnica Medis Award.

“Naravno da mi ovo priznanje predstvavlja veliki podstrek u mom profesionalnom radu”, kaže dr. Nermina Rizvanović i upućuje riječi zahvalnosti svojim kolegama iz Kantonalne bolnice u Zenici bez koje njena studija ne bi bila moguća. (D. T.)