Demografska katastrofa prijeti masovnim zatvaranjem škola u BiH

U posljednjih pet godina broj prvačića u Federaciji Bosne i Hercegovine je smanjen za 3.290 ili za 15,03 posto – prošlosedmični je podatak entitetske vlade na koju (ne)očekivano niko nije reagovao. Crnim statistikama tu nije kraj. Smanjio se i broj srednjoškolaca.

Za Fehratbegovića je ovo samo još jedna potvrda da negativni demografski procesi uzimaju svoj danak.

“Glavni razlozi za ovu katastrofalnu situaciju jesu demografske prirode. Mi posljednjih 70 godina imamo smanjenje broja novorođenih. Od 1949. do 1960. imali smo baby boom. Od 1960. imamo konstantan pad novorođenih. Taj pad nije bio strašan do 1991. Međutim, nakon 1997. to je stvarno eskaliralo”, napomenuo je.

Kako je kazao, sve ovo što se sada događa se moglo očekivati i on na to upozorava već pet godina.

“Učenika će biti još manje”

Upozorio je da se ne nazire kraj negativnim tendencijama.

“Ovakvi trendovi će se nastaviti. Do 2033. broj učenika u osnovnim školama će pasti minimalno za četvrtinu u odnosu na trenutno stanje. Sada je broj učenika u školama 270.000, a past će ispod 200.000. Da ne uzimamo u obzir neke velike migracije”, ukazao je Fehratbegović.

Podsjetio je na nekoliko razloga za navedeno – besperspektivnost, veliki nesrazmjer između plata i troškova života, loše zdravstvo i obrazovanje.

“Zbog toga ljudi ovdje ne vide svoju budućnost i zbog čega odlaze”, dodao je.

Koje su dugoročne posljedice?

Također je napomenuo da je Bosnu i Hercegovinu u posljednje dvije godine napustilo 110.000 ljudi. Strahuje da bi to u budućnosti moglo značiti masovno zatvaranje škola. Naglasio je da će ovim problemom podjednako biti pogođena oba entiteta.

“Dakle, izgubit ćemo 60.000 djece. Izračunajte koliki je to gubitak u odjeljenjima, pa u broju nastavnika, studenata. Posljedično tome slijedi smanjenje radne snage. S druge strane, imamo povećanje broja osoba koje imaju iznad 65 godina”, rekao je Fehratbegović i istakao da će populacija biti sve starija s negativnim priraštajem.

Podsjetimo, Analiza stanja stanovništva i Projekcija stanovništva u Bosni i Hercegovini su pokazali da bi se broj stanovnika u državi mogao smanjiti na 1,5 miliona. Na njima su radili Ambasada Švedske, Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), entitetske i državna institucija za statistiku.

 

klix.ba