EU u BiH zabrinuta zbog migracija: Vlasti trebaju najhitnije djelovati

Iz EU BiH su naveli da trenutni vremenski uslovi ozbiljno ugrožavaju živote preko 2.000 osoba koje spavaju vani u teškim uslovima i 1.300 osoba smještenih u privremenom objektu Lipa na području Bihaća, koji je neprikladan za zimu, jer vlasti nisu osigurale neophodne uslove.

“Ovakvo stanje rizikuje da dodatno utječe na cjelokupnu sigurnosnu situaciju, kao i na humanitarnu krizu, u vrijeme pandemije. Rješenja postoje i EU je spremna pružiti podršku Bosni i Hercegovini u poduzimanju potrebnih aktivnosti”, naveli su.

Apelovali su na vlasti BiH da privremeno izmjeste izbjeglice i migrante trenutno smještene u objektu Lipa, u prihvatni centar “Bira” u Bihaću, koji finansira EU, a koji su kantonalne vlasti nezakonito ispraznile 30. septembra 2020. godine i koji je spreman za prihvat izbjeglica i migranata.

Pored toga, vlasti BiH trebale bi ispuniti svoje opredjeljenje da otvore dodatni prihvatni centar u Čiljugama kod Tuzle, kako bi obezbijedile sklonište svima onima kojima je potrebno u nadolazećoj zimi. EU je pružila značajnu finansijsku i tehničku podršku BiH za bolje upravljanje migracijama i azilom, te za pomoć građanima u suočavanju s ovom izazovnom situacijom. Pozivamo vlasti da djeluju krajnje hitno kako bi se spasili životi. EU će i dalje biti uz sve građane i podržavati bh. vlasti u suočavanju s izazovnom situacijom”, poručili su.

 

klix.ba