KBZE: Potpisan Sporazum o mirnom rješenju spora oko zaključenja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika

Nakon što su iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK, ogranak Kantonalna bolnica Zenica nedavno reagirali na objave u medijima o navodno postignutom sporazumu vezano za Kolektivni ugovor koji je čekao na potpisivanje više od godinu dana, početkom decembra je potpisan Sporazum o mirnom rješenju spora oko zaključenja Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika zaposlenih u zdravstvu na području ZDK-a.

Dokument koji treba da omogući provođenje procedure za potpisivanje Kolektivnog ugovora najkasnije do 1. januara 2021. potpisali su dr. Adnan Jupić, ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona i Zaim Begić predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK.

U reagovanju od prije 20-ak dana članova NSSRZUZ, ogranak Kantonalna bolnica Zenica, o kojem smo pisali, istaknuta je diskrimantorski način obračuna plaća prema neljekarskom kadru ove ustanove. Naime vrijednost satnice ljekarima je 2,60, a svim drugim uposlenicima 2,45, nakon što je dogovorom Sindikata i Menadžmenta ustanove povećana s ranijih 2,35.

Sada bi, od 1. januara naredne godine, od kada će se, prema najavama ministra Jupića, kako prenosi kantonalna Press služba primjenjivati Kolektivni ugovor za radnike u zdravstvu trebalo doći do povećanje satnice 2,60 KM i jednaka je satnici koja je ranije definisana kolektivnom ugovorom sa Sindikatom doktora i stomatologa ZDK-a.

Kako su nam rekli u NSSRZUZ izjednačavanjem stanica jednoj medicinskoj sestri u KBZ će biti obračunata plaća u iznosu većem od oko 58 KM.

U resonom ministarstvu ističu da dugoročno žele veće plaće u zdravstvu, ali da su pregovori oko Kolektivnog ugovora ove godine prolongirani zbog pojave pandemije korona virusa. (A. Huskić)