Članovi Eko foruma nezadovoljni: Prezentovan Alternativni izvještaj o realizaciji akcionog ekološkog plana

FOTO: Zenicainfo.ba

“Ono što je trebalo da uradi kantonalna vlast kada je u pitanju realizacija KEAP-a uradili smo mi, a oni se nisu udostojili pogledati urađeno”, zaključak je članova rukovodstva Eko foruma nakon današnje prezentacije Alternativnog izvještaja o realizaciji akcionog ekološkog plana.

Izvještaj donosi rezultate analize o tome da je urađeno neprihvatljivo malo od planiranih mjera i aktivnosti. Također, napominju da je bila zabrinjavajuća transparentnost u pružanju traženih informacija od strane nadležnih institucija.

Strateški dokument koji je trebalo da popravi stanje u oblasti zaštite okoliša u ZDK usvojen je prije tri godine kada je formirana i radna grupa za praćenje realizacije KEAP-a. Planirano je oko 270 različitih mjera i aktivnosti da se sprovedu u roku od osam godina, a da radna grupa izvještaj upućuje kantonalnoj skupštini dva puta godišnje. Kako se radna grupa nikada nije sastala Eko forum je uz podršku EU, OSCE-a i ambasada Švedske i Češke pristupio izradi Alternativnog izvještaja o realizaciji KEAP-a Kantonalnog ekološkog akcionog plana.

“Namjera nam je bila da Skupštini i Vladi ZDK predstavimo izvještaj. Odazvala su se samo dva skupštinska poslanika i jedna savjetnica ministra. Niko se drugi od odgovornih nije odazvao, iako smo mi Alternativni izvještaj već ranije dali Komisiji za okoliš i prostorno uređenje ZDK. Zahvaljujući tome kantonalna Skupština usvojila je, prošle sedmice, tri zaključka u oblasti zaštite okoliša“, ističe Samir Lemeš, predsjednik UO Eko foruma.

Nedozvoljeno je visok nivo nezainteresiranosti nedležnih u Kantonu da pogledaju ono što smo umjesto njih uradili, dodaje Lemeš. Prema njegovim riječima planirano je da se godišnje troši 6 do 7% kantonalnog budžeta za realizaciju KEAP-a, a trošlo se upola manje – oko 3%.

“Realizovanih potpunih mjera je samo 13%, djelimično oko 15%, pa zaključujemo da se KEAP uopće ni ne provodi ili jednostavno nije dobro pripremljen. Tražimo od zakonodavne i izvršne vlasti Zeničko-dobojskog kantona reviziju tog plana“, jasan je Lemeš.

Prilikom pripreme Alternativnog izvještaja u Eko forumu su prvo koristili zvanične, informacije dostupne na web sajtovima relevantnih institucija.

“Uvidjeli smo uskoro da dobar dio informacija nedostaje i da nisu javne, pa smo onda pismeno upite uputili na 26 adresa institucija svih nivoa u Kantonu i tražili konkretne odgovore na konkretna pitanja. Htjeli smo saznati koliko su uradili od planiranog i koliko su para za to potrošili, te imaju li i kakve prijedloge za izmjene ili dopune KEAP-a”, kazao je danas nakon prezentacije Alternativnog izvještaja o realizaciji KEAP-a Zlatan Alibegović, predsjednik Eko foruma Zenica.

Zadat rok od 30 dana da im se dostave traženo rezultirao je sa oko 40 posto njih koji uopće nisu dostavili informacije. Bez obzira na pokazanu nezainteresiranost nadležnih za ekološka pitanja u ZDK u Eko forumu se nadaju da će sljedeće sedmice na raspravu o tome: zašto ni nakon pet godina nije uspostavljen Centar za moritoring – na koju su, uz predstavnike Univereziteta, Kantona i Federacije  pozvani i iz međunarodnih nevladinih i vladinih organizacija, čije su države uložile milione u ekologiju kod nas, prozvani i odgovorni u kantonalnoj vlasti se, ipak, odazvati. (Alma Huskić)