Zdravlje: Savjeti u borbi protiv koronavirusa

FOTO: Web

Zbog pandemije koronavirusa u toku su brojna istraživanja o efikanosti i efektima ispiranja nosa i usta hipertoničnim otopinama – i to kao mjere prevencije!

Fiziološka otopina često se preporučuje kao dodatna nefarmakološka preventivna strategija čišćenja nosnih šupljina uklanjanjem antigena, upalnih medijatora i mikroorganizama kao što su bakterije i virusi.

Metoda ispiranja sluznice fiziološkom otopinom jeftina je i može se izvoditi i kod kuće. Rijetko je popraćena štetnim efektima, iako upotreba hipertoničnih otopina može dovesti do iritacije nosne sluznice i većeg osjećaja žarenja.

Trenutno je u naučnoj literaturi relativno malo studija o primjeni fiziološke otopine kao preventivne strategije za infekcije gornjih dišnih putova, a provedene studije sugerišu da ispiranje može biti korisna dodatna mjera zaštite u prevenciji zaraze koronavirusom.

Studija objavljena u časopisu International Journal of Immunopathology and Pharmacology sugeriše da ispiranje sluznice fiziološkom otopinom ima ulogu u poboljšanju urođenog antivirusnog imuniteta nosne sluznice. Autori ove studije, takođe upućuju na nalaze prethodnih istraživanja o tome da epitelne, fibroblastne i jetrene ćelije pojačavaju antivirusno djelovanje u prisutnosti rastućih koncentracija natrijum hlorida čak i u slučaju infekcije koronavirusom. Međutim, istraživanje nije provedeno na ljudima, nego u laboratoriji.

Do danas, nisu napravljene studije koje posebno istražuju antivirusno djelovanje hloridnih soli na soj virusa COVID-19 u ćelijama nosne sluznice. Ipak, autori smatraju da sve dok cjepivo ne postane dostupno, što se očekuje tek u sljedećih 12–18 mjeseci, možemo brzo i efikasno provesti nefarmaceutske intervencije, uključujući i ispiranje nosa i usne šupljine fiziološkom otopinom.

Naime, nos i usta predstavljaju ulazna područja za COVID 19, a fiziološka otopina može smanjiti virusno opterećenje u nosnim šupljinama, dok ispiranje usne šupljine antimikrobnim sredstvima efikasno smanjuje virusno opterećenje u sekretima usne šupljine.

Takođe, autori upućuju na važnost sprovođenja kliničkih ispitivanja na velikoj populaciji kako bi se provjerila efikasnost fiziološke otopine i ispiranja usne šupljine u sprječavanju širenja COVID-19 infekcije. (B. D.)