Saznajte koje su namirnice dobre za imunitet

FOTO: Web

Svima nam je već dobro poznato da se po jutru dan poznaje, tako da ne treba zanemariti one male jutarnje rituale koji će popraviti, čak nekad i najlošiji dan. Da počnemo sa onim što unosimo u organizam… 

Vrijeme koje trenutno provodimo u svojim domovima idealno je da se posvetite sebi, svom tijelu, izgledu i zdravlju. Donosimo pregled pet namirnica koje će blagotvorno utjecati na vaš organizam. Neke konzumirajte same, a neke možete i kombinirati.

Primjerice, prema ajurvedi, na kraju svakog obroka preporučuje se pojesti jednu kašiku mješavine svježeg đumbira, meda, limuna, kurkume i himalajske dsoli, jer će vam ta kombinacija pomoći da lakše probavite ručak. A evo još par „magičnih“ sastojaka…

  1. ĐumbirPoznat je kao čudotvorna namirnica, koja obiluje vitaminima i mineralima te izvlači otrove iz organizma.
  2. Kamena solStimulira probavne sokove i izvlači toksine: preporučuje se otpiti zrno kamene soli na jeziku svako jutro i popiti s malo mlake vode.
  3. Basmati rižaPomaže tijelu da se riješi toksina, a njena sluz oblaže i obnavlja želudac.
  4. LimunTestirajte 24-satni detox s limunom. Napravite limunadu od 2 kašike limunovog soka, 3 dl mlake vode, prstohvatom kajenskog bibera i čajnom kašikom javorovog sirupa, koju ćete popiti svježu ujutro, deset minuta prije doručka, za međuobrok, te dva sata prije spavanja. Za doručak taj dan jedite nešto lagano poput jogurta s voćem, ručajte ribu na žaru pokapanu limunovim sokom, a večeru preskočite.
  5. Mungo grahDjeluje blagotvorno na jetru te je bogat mineralima i vitaminima. (B. D.)