U Zenici obilježena 28. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH

FOTO: Zenicainfo.ba

Na spomenu obilježju Kameni spavač jutros je u Zenici obilježena 28. godišnjica formiranja Trećeg korpusa Armije RBiH. Nakon učenja odlomaka iz Kur'ana, prisutnima se, u ime organizatora, obratio Zakir Alispahić, sekretar Organizacije ratnih vojnih invalida Grada Zenice, čestitavši ovaj značajan historijski datum pripadnicima Trećeg korpusa.

Cvijeće na spomen obilježje su potom položile delegacije: Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Organizacije RVI, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja, Jedinstvene organizacije boraca, Sedme muslimanske brigade, Veterana MUP-a BiH, zatim gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, te delegacije Službe za boračko invalidsku zaštitu Grada Zenice i Nezavisnog bloka.

“Treći korpus bio je jedan od sedam korpusa Armije RBiH, koji je svoje aktivnosti imao na cjelokupnoj teritoriji BiH i time dao veliki doprinos oslobađanju naše domovine u prethodnom ratu”, istakao je danas Zakir Alispahić, sekretar Organizacije ratnih vojnih invalida Grada Zenice, napominjući da je centralno obiljažavanje godišnjice formiranja 3. Korpusa Armije RBiH za prostor ZDK ove godine održano u Zavidovićima.

“Prije svega čestitam ovaj datum svim pripadnicima Armije RBiH kao i Trećeg korpusa, čiji sam dio i ja bio, boreći se u Gornjem Vakufu u redovima 317. slavne brigade, koja je bila u sastavu Trećeg korpusa”, naveo je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

“Ovaj Korpus ima veliki značaj, jer je omogućio građanima da normalno žive, a sada je do politika kada ćemo napraviti državu, za šta su mnogi borci poginuli, jer nažalost još sve nije na nivou tih ideala, ali njima trebamo težiti”, istakao je gradonačelnik Kasumović. (V. J.)