U Zenici održana svečana sjednica Srpskog građanskog vijeća-Pokreta za ravnopravnost BiH

Svečana sjednica Srpskog građanskog vijeća-Pokreta za ravnopravnost BiH, održana je danas u Zenici.

“Povod je 25. novembar, Dan državnosti BiH koji se obilježava i kao dan SGV-a. Dan državnosti BiH, 25. novembar, SGV–pokret za ravnopravnost BiH, obilježava i kao svoj rođendan.” Zato, objašnjava Sretko Radišić, predsjednik Upravnog odbora SGV-a, “što smo tada utemeljeni ratne 1994. godine i zato što se naši principi podudaraju sa onim ZAVNOBiH-a. Svečana sjednica koristi se za dodjelu plakete i novčane nagrade zaslužnim članovima.”

“Danas to priznanje uručujemo našem sugrađaninu Miri Janjušiću. U ovoj sredini je poznat po svom društveno političkom i privrednom angažmanu. Bio je jedan od inicijatora formiranja Skupštine građana Srpske nacionalnosti, kasnije Srpskog građanskog vijeća“, kazao je Radišić.

Miro Janjušić u ratnim je godinama bio jedan od inicijatora osnivanja SGV-a te osnivač i dugogodišnji predsjednik Srpskog prosvjetno-kulturnog društva „Prosvjeta“ u Zenici. Dvije i po decenije, kaže on, sa svim svojim teškim i svijetlim trenucima proletjele su kao tren.

“Čini mi”, dodaje, “da danas u našoj zemlji ne postoji ni jedno udruženje i asocijacija koje tako opravdava prefiks „građanski “kao SGV.“ Naš je glavni cilj od početka bio borba za građansku BiH i za građanska prava. Pokrenuli smo zato inicijativu za konstitutivnost naroda. Kada je Dejton potpisan mi smo ostali bez države i zvali smo se, u šali, „Palestinci“. Aktivnostima SGV-a ta je nepravda ispravljena“, izjavio je laureat Miro Janjušić.

Zoran Jovanović, predsjednik SGV-PR BiH kaže kako su i danas, 25 godina nakon Dejtona, potrebni ovom društvu zbog svog dosljednog zalaganja za BiH kao cjelovitu i nedjeljivu zajednicu ravnopravnih građana i naroda.

“Vidimo danas da mnogi, sa raznih strana, pokušavaju riješiti svoja pitanja na uštrb BiH. Jako je potrebno da SGV BiH živi i 25 godina nakon Dejtona“, poručio je Jovanović.

Dodjelom današnje plakete, Miro Janjušić ušao je u društvo velikana kakvi su Mirko Pejanović, Ljubomir Berberović, Dragutin Kosovac, Krstan Bjeljac i mnogi drugi koji su svojim doprinosom obilježili rad ovog nevladinog udruženja. (D. T.)