Stranci iznijeli iz BiH 60 miliona KM robe manje nego lani

Državljani susjednih država proteklih godina u BiH kupovali su robu široke potrošnje u milionskim iznosima, uglavnom u supermarketima i trgovačkim centrima uz granicu.

Kupovalo se sve, od prehrambenih proizvoda do građevinskog materijala i namještaja. Razlog su niže cijene, ali i povrat PDV-a koji kupcima znači i velike uštede.

Međutim, korona je zbog zatvaranja granica znatno uticala na prekogranični šoping. Koliko su zatvorene granice bile udar ili čuvanje ekonomije, najbolje pokazuju brojke.

Podaci za ovu godinu

“Ukupan broj zahtjeva za povrat PDV-a u deset mjeseci 2020. iznosio je 193.012. Ukupna vrijednost dobara koja su kupljena u BiH i iznesena izvan carinskog područja BiH iznosila je 57.409.706 KM, dok je PDV bio 8.341.581 KM”, kazao je za Večernji list Ratko Kovačević, šef Odjela za odnose s javnošću Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Najviše zahtjeva podnijeli su državljani Hrvatske i Srbije koji su i ranijih godina, uz Slovence, prednjačili. Ove godine ovakva situacija i ne čudi jer su državljani Hrvatske i Srbije, s obzirom na zatvorene granice, praktički bili i jedini koji su u kupovinu mogli i doći.

Granice su bile zatvorene više od dva mjeseca zbog sprečavanja širenja koronavirusa. Građani susjednih država, posebno oni koji žive u pograničnim mjestima, čim se ukazala prilika, pohrlili su u BiH kako bi obavili kupovinu.

Od sredine juna, otkako je BiH dopustila ulazak s ličnom kartom i bez samoizolacije, živnule su trgovine i benzinske pumpe u blizini granice.

Međutim, vrijednost kupljene robe više je nego prepolovljena.

Brojke sve govore

Koliki su gubici, govori i to da je za deset mjeseci ove godine podneseno 193.012 zahtjeva, gotovo isto koliko je podneseno u prvoj polovini prošle godine.

U prvoj polovini prošle godine podneseno je 192.459 zahtjeva za povrat PDV-a, a vrijednost kupljene robe iznosila je 60,43 miliona KM.

Dakle, za šest mjeseci prošle godine stranci su kupili robe u vrijednosti od 60,43 miliona KM, a za 10 mjeseci ove godine 57,41 milion KM, dakle čak tri miliona KM manje.

Usporedbe radi, tokom 11 mjeseci 2019. strani državljani podnijeli su 396.574 zahtjeva za povrat PDV-a u BiH u iznosu od 18 miliona KM. Vrijednost robe koju su strani državljani u spomenutom razdoblju kupili i iznijeli iz BiH iznosi 123,8 miliona KM.

Gubici su veći od 60 miliona KM. Spomenutom iznosu treba dodati i novac potrošen na cigarete, alkohol i gorivo, koji ne podliježu povratu poreza, kao i na robu koja se kupuje na tržnicama gdje ne izdaju fiskalne račune.

Sa spomenutim proizvodima gubici u trgovini povećavaju se za više desetaka miliona KM. Tome treba dodati i gubitke u sferi različitih usluga zbog kojih su strani državljani dolazili u BiH.

Na četirima prijelazima, Orašje, Brčko, Gradiška i Šamac, u 11 mjeseci 2019. podnesena su 127.024 zahtjeva za povrat PDV-a. Vrijednost prodane robe iznosila je 42 miliona KM, a povrat PDV-a je 6 miliona KM.

Na ovim prijelazima za 10 mjeseci 2020. podneseno je 64.645 zahtjeva, a vrijednost prodane robe iznosila je 21 miliona KM.

 

biznisinfo.ba